Hayat bir devinimdir. Dolayısıyla iş hayatı da sürekli ilerleyerek daha keyifli hâle gelir. Siz de kariyerinizde ilerlemek ve standartlarınızı yükseltmek için terfi almak istiyor olabilirsiniz. Terfilerin neye göre belirlendiğini ve nasıl elde edildiğini öğrenmek için içeriğin devamını okuyabilirsiniz.
Terfi Neye Göre Belirlenir?
Terfi, bir iş veya kariyer bağlamında bireyin mevcut pozisyonunda yükselme yaşamasıdır. Bu yükselme, hâlihazırda üst pozisyondaki bir yetkili tarafından gerçekleştirilir. Terfi, beraberinde önceki pozisyona göre daha fazla sorumluluk, yetki ve maaş getirir. Terfiyle beraber gelen farklı avantajlar da mevcuttur. Dolayısıyla bu kariyer sıçrayışı, hemen her çalışanın atmak istediği bir adımdır. Bu noktada çalışanların terfinin neye göre verildiğini bilmek istemeleri normaldir.
Terfiyi belirleyen başlıca unsurlar çalışanın performansı, becerileri, deneyimi ve şirkete sunduğu faydalardır. Şirketler, yeterli performansı gösteren ve daha üst pozisyonlarda çalışma potansiyeli taşıyan elemanları terfi ettirmekle ilgilenebilir. Çünkü terfi süreci çalışanın motivasyonunu ve sadakatini artırır; hem çalışana hem şirkete fayda sağlar.
Terfiler, şirketin ihtiyaçları doğrultusunda da gerçekleşebilir. Yeterli sayıda nitelikli çalışanın bulunmadığı pozisyonlara dışarıdan yeni birini getirmek yerine şirket içinde terfiler gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla terfi etmek isteyen çalışanların performanslarını daima yüksek tutmalarında fayda vardır.
Terfi süreci çoğunlukla değerlendirme ile başlar. Ardından potansiyel adaylar belirlenir. Seçilen adaylar için gelişim planı hazırlanır. Gerekirse eğitimler ve oryantasyon etkinlikleri düzenlenir. Ardından terfi teklifleri adaylara iletilir. Kabul eden adaylar, yeni pozisyonlarına geçerler.
Terfi Almak için Ne Yapmalıyım?
Terfi almak için yapabileceğiniz belli başlı uygulamalar vardır. Spesifik olarak yapmanız gerekenler, sizin ve şirketinizin özelliklerine göre değişir. Ancak genele hitap eden stratejilerle başarıya yaklaşmanız mümkündür. Peki bu stratejiler nelerdir?
- Kariyer hedeflerinizi belirleyerek yükselmek istediğiniz pozisyonları saptayın.
- Mevcut pozisyonunuzda başarı gösterin.
- Sorumluluklarınızı yerine getirin, hedeflere ulaşın ve işinize değer katın.
- Eğitim programlarına katılarak kendinizi sürekli geliştirin.
- İş arkadaşlarınızla iyi ilişkiler kurun.
- İş birliğine gönüllü olun ve üstlerinizle iletişime geçin.
- Ek sorumluluklar veya farklı departmanlardan projeler üstlenerek kendinizi kanıtlayın.
- Aşırı alçak gönüllü olmayın. Rahatsız edici bir dil kullanmadan başarı ve potansiyellerinizi vurgulayın.
- Sabırlı olun.
Bu adımları çoğaltmak mümkündür. Adımları uygularken önemli olan, onları taktiğinizin parçası olarak görmemektir. Yapmanız gerekenleri, sizi hedefe götürecek araçlardan biri olarak görürseniz uzun vadede zorlanır ve uygulamadan pes edersiniz. Yukarıda sayılan adımları bir yaşam ve çalışma tarzı hâline getirmeniz size büyük kolaylık sağlar. Gönüllü performans sergiler, iş arkadaşlarınızla göstermelik değil gerçek ilişkiler kurar ve hedefe ulaşmanın da öncesinde kendinize değer katmak için çalışırsanız başarı kaçınılmaz olacaktır.
Terfi Almadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 10 Soru
Hemen her çalışan terfi almayı ister. Ancak bazı hayallere hazırlıksız yakalanmak, onların hakkıyla yaşanmasına engel olur. Terfi almadan önce aşağıdaki sorulara cevap verirseniz daha keyifli ve verimli bir kariyer hayatı yaşarsınız.
- Kariyer hedeflerim neler?
- Bu terfi benim kariyer hedeflerimle uyuşuyor mu?
- Bu terfi benim uzun süreli kariyer hedeflerime ulaşmama yardım edecek mi?
- Yeni pozisyonun sorumluluklarını yerine getirebilir miyim?
- Yeni pozisyonum benim eğitim, yetenek ve ilgilerime uygun mu?
- Yeni pozisyondan beklentilerim nelerdir? Aradığımı burada bulabilecek miyim?
- Yeni birimimin çalışma ortamı ve ekip dinamiklerine uyum sağlayabilir miyim?
- Terfiyle beraber gelecek sorumluluk ve maaş artışı birbirini karşılıyor mu?
- İş ile özel hayat dengemi sağlayabilecek ve kendimi geliştirme fırsatı bulabilecek miyim?
- Kendimi her bakımından hazır hissediyor muyum?
Bu sorulara cevap vererek terfi sonrası hayatınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ancak sorulara dürüst cevap vermeniz önemlidir. Hem aklınızı hem de içinizdeki sesi dinleyerek hareket eder ve uygun miktarda riski göze alabilirseniz terfi fırsatını en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.