Stres kısaca fiziksel, duygusal ve davranışsal açıdan kişiyi etkileyen duygu durum hali olarak tanımlanabilir. Stresin ortaya çıkma sebebi ve etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İç veya dış etkenlerden kaynaklanabilen ve kimyasal değişimlere sebep olarak vücudun rutin dengesini bozan stres, yaşam kalitesini oldukça düşüren bir faktördür.
Günlük yaşamda her an karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlardan kaynaklanan stres ile birlikte işyerinde yaşanan stres, performansınızı önemli ölçüde etkileyebiliyor. İş yerinde stres yaşamanızın farklı sebepleri olabilir. Bu durumu bazen kontrol altına alabiliyorken bazı durumlarda ise kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Bazı durumlarda ise stres kaynağı olan şeyin farkına bile varamayabilirsiniz. Hayatının büyük bir bölümünü işe adayan ve işkolik olarak adlandırılan kişiler, farkında olmadan stresle birlikte yaşar hale gelebiliyor. Tüm benliğinizi adadığınız, sürekli yüksek performans göstermek için çabaladığınız ve yaşadığınız tatmin duygusundan dolayı tutkuyla bağlandığınız işiniz, aslında farkında olmadan hayatınızı ele geçirmiş olabilir. Bazen de çok çalışmanız bu olumlu duygulardan değil, işinizi kaybetme, performans düşüklüğü yaşama ve saygınlık görememe gibi korkulardan kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple çok çalışmanın sebebi tutku mu yoksa maruz kaldığınız stres mi, iyi tahlil edip buna göre değişiklikler yapmak psikolojik durumunuz açısından büyük önem taşıyor.
Çok Çalışmak Hangi Durumlarda Stresli Olabilir?
İşkolik kişilerin maruz kaldığı stresin sebebi, kendisine ulaşamayacağı hedefler koymasından kaynaklanabilir. Bazen bu hedefler yöneticiler tarafından da konulabilir. Böyle bir durum en başta motive olmanızı sağlasa da hedefin uzaklığını fark ettiğinizde motivasyon düşüklüğü yaşayabilirsiniz. Kendinizi başarısız hissederek durumu telafi etmek için fazla iş yükü sırtlayabilirsiniz. Ciddi bir stres nedeni olan bu durum zamanla sizi mental olarak çöküntüye sürükleyebilir. Çalışma ortamında stres, genellikle ani öfke patlamalarına, kızgınlığa, umutsuzluğa, engellenmişlik hissi ile beraber cesaretsizliğe dönüşebilir. Kontrolünüzün dışında kalan bu gibi durumlarla başa çıkmak için de üstlerinize görüşebilir ya da kendi hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Stresinizi kontrol altına almak için de şu yöntemleri deneyebilirsiniz;
- Mola vermek
- İş dışında bir hobi edinmek
- Gün içerisinde egzersiz yapmak
- İş yerinde arkadaş edinmek
- İş dışında iş konuşmamak
- Eve iş götürmemek
- Hafta sonu mesai yapmamak
İşkolik Olmak ile Çalışkanlık Arasındaki Farklar Nelerdir?
Her şeyde olduğu gibi hayatınızda, çalışmaya da dengeli bir şekilde yer vermeniz gerekiyor. İşkolik olmak zamanla sağlığınızı ve sosyal ilişkilerinizi bozacak duruma gelebilir. Gün içerisinde iş dışında farklı aktivitelere zaman ayırmanız çok önemli. İşkolik olmak ve çalışkan olmak arasındaki temel fark da burada ortaya çıkıyor. İşkolik biri iş dışında da sürekli iş düşünen kendine ve sevdiklerine ayırması gereken zamandan kısarak her fırsatta işe yönelen bir kişi haline gelebiliyor. Bu duruma sizi düzensiz çalışma, eve iş götürme, mükemmellik takıntısı ve başarısızlık korkusu gibi faktörler sürüklüyor olabilir. Bunun için bir uzmandan destek alabilir, daha planlı ve düzenli olmak gibi küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Zaten çalışkan ve başarılı kişilerin genellikle yaptıkları da budur. Disiplinli, düzenli ve planlı bir şekilde işlerini hakkını vererek yapmak… Her saat düzensiz bir şekilde işle meşgul olmak yerine üzerinde çalıştığınız işe ya da konuya odaklanmak yapmanız gereken en önemli konular arasında. Odaklanma güçlüğü yaşıyorsanız muhtemelen bunun sebebi kendinize aşırı yüklenmeniz. Sevdiklerinizle vakit geçirmek, tatillerde dinlenmek, kendinize zaman ayırmak stres seviyenizi azaltıp daha dinç bir zihinle kolay konsantrasyon olmanızı sağlayabilir. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı düşündüğünüz anda işi sonlandırmak ve kendinize ulaşılması güç hedefler koymamak da işkolik değil, çalışkan ve başarılı olmak için deneyebileceğiniz yöntemlerden birkaçıdır.
İlginizi Çekebilir: İş hayatında bilinçli farkındalık: Mindfulness