Günümüz iş dünyasında şirketler daha az çalışanla çok daha fazla iş yapmak zorunda kalıyor. Bu da çalışanların daha uzun saatler çalışması ve yeri geldiğinde de aynı anda birden fazla işi yapması konusunda beklenti oluşması anlamına geliyor. Bazı çalışanlar ise çoklu görevlerin onları daha verimli hale getirdiğine inanarak zamanlarını görevler arasında gidip gelmekle geçiriyor. Bununla birlikte, yeni araştırmalar, çoklu görevlerin artık övünülecek bir özellik olmadığını aksine endişe verici bir durum olduğunu gösteriyor. Bu araştırmalar, çoklu görevin aslında daha fazla hata yapmanıza, daha az bilgiyi saklamanıza ve beyninizin çalışma şeklini değiştirmenize neden olduğunu ve herkesin “çoklu görev yapmak mı, yoksa çoklu görev yapmamak mı?” diye merak etmesine neden olduğunu ortaya çıkarıyor. Peki, herkesin merak ettiği multitasking diğer adıyla “çoklu görev” nedir?
Multitasking Nedir?
Multitasking kısaca aynı anda birden çok görevi yapma anlamına geliyor. Örneğin aynı anda hem kitap okumak hem de müzik dinlemek gibi beyne iki ayrı komutun aynı anda gönderilmesini tanımlıyor. Önceleri bu şekilde çalışan insanların iyi bir özelliğe sahip olduğu düşünürken, günümüzde gelinen son noktada bu şekilde davranmanın insan beyni için oldukça zararlı yanları olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Ayrıca bu şekilde çalışan insanların en kısa zamanda bu davranış biçiminden vazgeçmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Verimli çalışmak için bir plan dahilinde, disipline olmuş şekilde ve tam konsantre olarak çalışmak gerekiyor. Mümkünse çalışmanızı etkileyecek tüm faktörlerden de uzak durmanız doğru bir çalışma biçimi olarak nitelendiriliyor. Multitasking olarak çalıştığınızda tüm verimi kaybettiğiniz için bu davranış biçimi sizin tüm iş ya da okul yaşamınıza olumsuz şekilde yansıyabiliyor.
Multitasking Performansı Düşürüyor
Çoklu göreve yatkınsanız, bu devam ettirmek ya da geliştirmek isteyeceğiniz bir alışkanlık değildir. Multitasking sizi açıkça yavaşlatır ve yaptığınız işinizin kalitesini siz fark etmeden düşürür. Beyin hasarına yol açmasa bile, çoklu görevlere izin vermek, konsantrasyon ve organizasyon bozukluğuna, dikkatle ilgili sorunlara ve sürekli ayrıntılarla boğuşmak zorunda kalmanıza neden olur. Bu nedenle çoklu görev yaptığınızda, yalnızca o andaki performansınıza zarar vermezsiniz, aynı zamanda gelecekteki başarılarınız da tehlikeye girebilir.
Multitasking Sizi Yavaşlatır
Verimliliği artırmak şöyle dursun, görevler arasında geçiş yaparken daha uzun zaman harcamanıza neden olur. Sürekli yaptığınız işlerin normalden daha da uzun sürmesini sağlar ve sonuçta işin tamamlanma hızını yavaşlatır.
Multitasking Hatalara Yol Açar
Yapılan çeşitli araştırmalar, multitasking çalışan insanların normalden çok daha fazla ve daha büyük hata yaptıklarını ortaya koydu. Ayrıca kişilerin iki ayrı göreve aynı anda odaklandıklarında normalden çok daha az verimli oldukları görülmüştür. Zaman içinde çoklu görev yapmanın beynin çalışma şeklini değiştirdiği ve odaklanıldığında bile üretkenliğin azalmasına yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Multitasking Sonuca Ulaşmamızı Geciktiriyor
Birçok başarılı insan, en yaratıcı ve üretken çalışmalarının, tamamen eldeki göreve odaklanmalarını sağlayan bir “akış” içinde gerçekleştiğini bildiriyor. Doğal olarak, çoklu görev bu akışa aykırı bir davranış biçimi olduğundan ve sonuç olarak seri çoklu görevliler daha az üretken ve yaratıcı olma riskiyle karşı karşıya kalmanıza neden oluyor. Ayrıca multitasking çalışmak dalgınlık anlamına geliyor. Çok az insan kendisini unutkan olarak nitelendiriyor, ancak sık sık birden fazla işi yapanlar zamanla daha dalgın hale geliyor. Pek çok iş güvenilir bir hafıza, odaklanmak ve disiplinli çalışmak gibi çeşitli koşullar gerektirdiğinden, birden fazla işi aynı anda yürütenler, diğer çalışanlarla kıyaslandıklarında dezavantajlı duruma geçiyor.
İlginizi Çekebilir: İş Hayatında Bilinçli Farkındalıkla Tanışın: Mindfulness