Yeni Mezunlara İş Hayatı İçin 5 Tavsiye
Yeni Mezunlara İş Hayatı İçin 5 Tavsiye | İş hayatına atılmak hem başarının hem de kariyerin kapılarını açacakken, hatalı bir yol haritası izlemek sizi hep aynı noktada olmaya itebilir. Öğrencilik hayatınız bittikten sonra, yeni mezun iş bulma süreci ve iş bulduktan sonraki kariyer odaklı çalışmaların da devam etmesi kariyerinizde adım adım ilerlemenizi sağlayacaktır.
CV Hazırlarken Şunlara Dikkat Edin!
İş hayatına atılmak için öncelikle iş bulma evresinde dikkatli olmanız gereken noktalar mevcut. Yeni mezun CV hazırlama evresinde, öncelikle başvuru yapacağınız işe göre yeni CV hazırlamanız, mülakata katılmanızda etkili olacaktır. Genel olarak yapılan yanlışlardan biri, her işe aynı CV örneğini göndermektedir. Bazen iş kriterlerine uymayan anlamsız özgeçmişlerin verilmesi direkt olarak iş için elenmenizi sağlayabilir.
İş arama sırasında iş kriterleri ve istenilen mevcut personel için yeni bir özgeçmiş hazırlamayı ihmal etmemelisiniz. Özellikle meslek veya departman ayrımı varsa, bunlara dikkat ederek, özgeçmişinizi çok şişirmeden sade ve ölçülü bir güncel şablon kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.
Yeni Mezunlar İçin İş Aramanın Püf Noktaları
İş hayatına atılmak için her yerden iş teklifi geleceğini hayal ediyorsanız yanılıyorsunuz. Öncellikle iş başvuruları için belirli bir güzergah hazırlamanız ve yapabileceğiniz işler üzerine bir liste hazırlamanız gerekecek. Mesleğinize göre en alt kademeden başlamanız ve giderek ilerlemeniz gereken meslekler olabilir. Bunun için yeni mezun kariyer alanında ilerlemek istiyorsanız, en alttan başlamayı göze almanız sizin için iyi bir yöntem olabilir. Bazı meslekler işin mutfağından öğrenilmesi gereken mesleklerdir, en alt departmandan başlayarak, en üstlere çıkmak için adım adım ilerleyebilirsiniz.
İş ararken mesleğinizle ilgili olanları değerlendirir ve tecrübe isteyenler için yanlış bilgiler vermeden, doğrucu olun. İnanın onlar kimin tecrübeli olduğunu anında fark edecektir.
Networking Size Yeni Kapılar Açabilir
Sosyal çevremiz her zaman daha iyi seçenekler sunacak insanlarla tanışmamız için bir basamak olabilir. Bu her insana bu gözle bakmamız anlamına gelmez. Ancak çok geleneksel bir tabir vardır ‘’İş işteyken aranır’’ bu aslında iş hayatına atıldıktan sonraki evrede ne iş yapabilirim üzerine yoğunlaşmak yerine, kimlerle iletişim kurarak kariyer odaklı çalışmalar ortaya koyabilirim olmalıdır. Networking size her zaman yeni kapılar açar, yeni insanlarla tanışarak farklı iş alanlarından da bilgi edinmenin yöntemlerini öğretir. Asık yüzlü ve mutsuz olmak yerine, güler yüzlü ve çevrenizi tanıma odaklı hareket ederseniz, sizin için yeni başlangıçlar olacaktır.
Mesleğinizin Karşılığını İyi Belirlemelisiniz
Çoğu iş görüşmesinden geri dönüş alamamanızın nedeni, yanlış bir CV olabildiği gibi aynı zamanda yeni mezun maaşları hakkında bilgi sahibi olmamanız olabilir. Yeni işe başlayacakların uçuk maaşlar istemesi, buna yönelik CV doldurmak ya da mülakat aşamasında dillendirmek size olumsuz geri dönüş yapılmasını sağlayabilir.
Öncellikle mesleğinizin piyasadaki maaş kriterlerini incelemeniz faydalı olacaktır. Düşük maaşları yukarı çekmeye çalışmalısınız. Aynı zamanda maaş isteğinizi dillendirirken, bu sizin ‘’Mevcut ihtiyaçlarınız’’ üzerinden değil, mesleğinizin sunduğu kriterler üzerinden değerlendirilmektedir. Kafanıza göre değil, mesleğinize göre maaş teklifinde bulunmanız iş bulmanız açısından daha olumlu olacaktır.
İş Başvurularını Yaparken Sakin Olun!
Her işe başvuru yapmak anında iş bulacağınız anlamına gelmemektedir. Öncellikle işinizi seçerken kriterleri inceleyin. İngilizce kriteri olan bir yeni mezun iş ilanları üzerinden size geri dönüş yapılmayacaktır, çünkü siz İngilizce bilmiyorsunuz. Zamanınızı kıymetli değerlendirmelisiniz, bu hem iş verenler için önemli hem de sizin için. Günde binlerce başvurunun gereksiz olması, arada birçok başvurunun es geçilmesine neden olabiliyor.