Gelişen teknolojinin imkanları doğrultusunda birçok işletme tarafından tercih edilen uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşması, Covid-19 salgınıyla beraber hızla artarak devam ediyor. Birçok tanınmış marka, salgın sonrasında da uzaktan çalışma modelini uygulamaya devam edeceğini açıklıyor. İş dünyasını kökten değiştiren bu kararların istatiksel yansımaları neler, sizler için araştırdık.
EVDEN ÇALIŞMA HAKKINDAKİ İSTATİSTİK SONUÇLARI
Özellikle pandemi sürecinde evden çalışma hakkında uluslararası ve ulusal çapta yapılmış birçok araştırma bulunuyor. Farklı araştırmalardan elde edilen istatistik sonuçlarını başlıklar halinde değerlendirdik.
Uzaktan İş Gücü Boyutu
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat tarafından 2020 yılında yapılan ve sonuçları 2021 yılında açıklanan araştırmaya göre Avrupa ülkelerinde yaşayanların yüzde 12.3’ü evden çalışmaya başladı. Yüzde 21.5’le en fazla uzaktan çalışan işgücüne sahip olan ülke Finlandiya.
Türkiye, bu listede yüzde 3 ile son sıralarda yer alıyor. Global Workpress Analytics verilerine göre ABD’de işgücünün yüzde 3.4’ü belirli günlerde evden çalışıyor. Owl Labs’a göre ise tam zamanlı evden çalışan oranı yüzde 30’a tekabül ediyor.
Uzaktan Çalışanların İş Türleri
Uzaktan çalışma modeli çoğunlukla beyaz yakalı çalışanlar için geçerli oluyor. Bazı sektörlerde ise uzaktan çalışma daha yaygın bir şekilde uygulanıyor. İstanbul Üniversitesinin hazırladığı “Küresel Salgın Döneminde Evden Çalışma Raporu” kapsamında sunulan verilere göre finansal kurumlar ve sigortacılık yüzde 26 ile ≈ uzaktan çalışma modelini en çok uygulayan sektör. Bu sonucun nedeni olarak diğer sektörlere oranla bankacılık ve finans sektörünün teknolojik altyapısının daha gelişmiş olması gösteriliyor. Araştırma sonucunda İkinci sırada ise yüzde 19 ile eğitim yer alıyor. Üçüncü sırada bulunan bilişim de yine gelişen teknolojiye en kolay ve hızlı adapte olan sektör olarak biliniyor.
Uzaktan Çalışma Şeklinin Büyümesi
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre tüm dünyada uzaktan çalışma modelinin büyümesi, katlanarak artan bir ivme gösteriyor. GetApp verilerine göre 2010 yılından bu yana haftada en az 1 kez evden çalışan sayısı %400 artış gösterdi. Uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşmasına yönelik araştırmalar gösteriyor ki artışlar sektörlere göre de değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin telekomünikasyon alanında uzaktan çalışma oranı 2017-2018 yılları arasında %22 oranında arttı.
İşe Alma ve İşte Tutma
Uzaktan çalışma modeli işe alma ve tutma konusunda olumlu bir etki yaratıyor. Genel olarak yapılan araştırma sonuçlarına göre uzaktan çalışmanın işe alımların geleceği için çok önemli olduğuna dair %72 gibi yüksek bir rakam ortaya çıkıyor.
Owl Labs verilerine göre uzaktan çalışma seçeneği sunulması halinde çalışanların yüzde 74’ünün şirketlerinden ayrılma olasılığının azalacağı vurgulanıyor. Çalışanlar açısından işte kalmayı etkileyen en önemli faktörlerden biri olan memnuniyet ve mutluluk, araştırmalara göre uzaktan çalışma seçeneği sunulduğunda oldukça artıyor. Yine Owl Labs araştırma sonuçlarına göre çalışanların %83 uzaktan çalışma fırsatının sunulması halinde kendilerini daha mutlu hissedeceklerini belirtiyor.
Uzaktan Çalışanların Üretkenliği ve Davranışları
Araştırma sonuçlarına göre uzaktan çalışmanın üretkenlik üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. CoSo Cloud verilerine göre çalışanların %77’si uzaktan çalışırken daha üretken olduklarını belirtiyor. Atlassian sonuçları, çalışanların %76’sının yoğun konsantrasyon gerektiren işleri yapmak için ofisler yerine evlerini tercih ettiklerini gösteriyor. Çalışan davranışları da uzaktan çalışma modeli sayesinde olumlu yönde değişebiliyor. CoSo Cloud’ın araştırmasına katılan çalışanların %53’ü evden çalışırken izin alma olasılıklarının daha düşük olduğunu söylüyor.
Uzaktan Çalışmanın Kazancı ve Faydaları
Uzaktan çalışmanın hem işveren hem de çalışan açısından sağladığı birçok avantaj olmasına rağmen, söz konusu ücretler olduğunda yapılan araştırmalara göre farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Owl Labs verilerine göre uzaktan çalışma modeliyle istihdam edilen çalışanların yüzde 74’ü yılda yüz bin dolardan daha az bir gelir elde ediyor. Bunun yanı sıra çalışanların %30’u uzaktan çalışarak yılda 5000 dolardan fazla tasarruf edebildiklerini söylüyor.
Uzaktan Çalışmanın Zorlukları
Bütün olumlu yanlarının yanı sıra uzaktan çalışmanın getirdiği bazı zorluklar da oluyor. Özellikle iş arkadaşlarından uzak, izole bir şekilde çalışmak çalışanlar için en büyük zorluk olarak öne çıkıyor. CoSo Cloud verilerine göre uzaktan çalışanların çoğunluğu, ofiste çalışan arkadaşlarıyla bağlantılarının koptuğunu söylüyor. Buffer sonuçlarına göre ise uzaktan çalışanların yüzde 19’u en büyük zorluk olarak yalnızlığı gösteriyor.
Uzaktan çalışma döneminde çalışanların şirket bağımlılığını arttırmanın, korumanın yollarını sizler için araştırdık, detaylı bilgi için göz atın.