Son yıllarda iş yaşamında adından sıklıkla söz ettiren startup tam olarak nedir sorusuna farklı şekillerde yanıt vermek mümkün. Buna rağmen basit bir tanım yapmak gerekirse start-up, belirli bir probleme çözüm bulmak için yola çıkan girişimcilerin kurduğu işletmelerdir diyebiliriz. Amerika’da silikon vadisi şirketleri ile duymaya başladığımız bu terim tüm dünyaya yayılmış bir iş akımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Esasen filiz şirket anlamına gelen, sektörel bir boşluğa, talebe ya da bir soruna çözüm üretmek için hayata geçirilmiş girişimlere start-up işletmeler denmektedir. İşletmenin piyasada bulunma süresi, işletmeye verilen isim için bir belirleyici olarak düşünülemez. 1 yıllık, 3 yıllık veya 5 yıllık bir şirket de filiz şirket olarak kabul edilebilir. Burada önemli olan, işletmenin içerisinde bulunduğu girişimin gelişim sürecidir. Belirli bir düzeyde ilerleme veya büyüme kaydetmiş firmalar daha sonradan köklü bir işletmeye dönüşebilmektedir. Startup fikirleri genellikle bilgi teknolojileri ve yazılım alanını kapsıyor. Bununla birlikte finans teknolojileri, pazarlama, mimarlık ve tasarım gibi müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik konularda da girişim yapan şirketler bulunuyor. Aslında son zamanlarda bir ihtiyaca hizmet etmeye yönelik başlayan tüm e-ticaret girişimleri start-up olarak kabul edilebiliyor.
Türkiye’de Startup Nasıl Kurulur?
Start up kurmak için öncelikli olarak bir soruna değinmek ve bu soruna çözüm bulmak gerekiyor. Çözüm; bir girişim için başlangıç ama aynı zamanda en önemli aşama. Fikrin hayata geçirilmesi için gerekli fonu, dijital platformlarda yapılan tanıtım ile elde edilen kitlesel fonlama yöntemleriyle sağlamak mümkün. Bir diğer yöntem ise bankalardan kredi almak. Bu aşamalardan başarılı bir şekilde geçerek kendi projenizi hayata geçirebilirsiniz. Peki başarılı bir start-up için neler yapmak gerekir? Bunun için takip etmeniz gereken 12 adımı şu şekilde sıralayabiliriz:
- İhtiyacı bulmaya yönelik araştırmalar yapın
- Gözlemlerinizi not alın
- Prototip hazırlayın ve çevrenizden bu prototip hakkında yorumlar alın
- Model üzerinde kontrol edin
- Sağlam ve konuya hakim bir ekip kurun
- Projenizi sunun
- Yatırımcı bularak ilk sürümü halka sunun
- Satışlara başlayın
- Hedef müşteri kitlenizi tespit edin
- Satış yapmak için teknikler geliştirin ve bunları uygulayın
- Satış sonrası geri bildirimlere önem verin ve müşterilerinizi geri bildirim vermeleri için motive edin
- Yeniliklere adapte olarak büyüyün
İlham Alabileceğiniz Startup Fikirleri
Bir ihtiyaca çözüm bulmaya yönelik olarak meydana gelen startup fikirleri piyasaya tutunma, başarılı olma ve doğru kitleye ulaşma gibi konularda yetkinlikleri ve stratejileri doğrultusunda başarıyı yakalayabilir. Türkiye’de başarılı olarak kabul edilen çeşitli projeler mevcut. Insider, Paraşüt, Onedio, Iyzico, Getir ve Gardrops gibi markaları bu başarılı girişimler arasında sayabiliriz. Dünya çapında başarıyı yakalayan girişimlere örnek vermek gerekirse; Uber, Xiaomi, Airbnb, Snapchat, Spacex ve Dropbox bunlardan birkaçı.
Peki Türkiye’de ya da dünyada başarılı olmuş start up projelerinin sunduğu çözümler nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.
Iyzico: Yerli ve güvenli bir ödeme sistemi olması nedeniyle Zara, Samsung, Atlasglobal gibi çeşitli markalar tarafından kullanılıyor. Marka sadece güvenli bir ödeme yöntemi olarak kalmayarak, bazı kuluçka merkezleri ile anlaşma yapıp çeşitli girişimlere de destek oluyor.
Getir: İOS, Android gibi cihazlarda kullanılan uygulaması sayesinde gıda, kişisel bakım, oyuncak gibi ürünleri müşterilerin kapısına kadar ulaştırarak hizmet sunuyor
Uber: Güvenilir bir araç çağırma uygulaması olan Uber, Türkiye’de yasaklanan bir proje. Uber sayesinde araç sahipleri ek gelir elde edebiliyor. Müşteriler de şoför, mesafe ve ücret konusunda seyahat öncesinde bilgi sahibi olabiliyor.
Airbnb: Kısa dönemli ev kiralama yöntemi olarak biliniyor. Açılımı Air Bed and Breakfast olan girişim, ev sahipleri ve ev kiralamak isteyenleri bir araya getiren bir platform. Uygulama sayesinde ev sahipleri evlerinin bir odasını ya da tamamını belirli dönemlerde kiraya vererek ek gelir elde etme imkanı buluyor.
Girişim için en önemli adım fikir ve çözüm üretmektir. Eğer bu adımı çoktan geçtiyseniz harekete geçmenin tam zamanı!
İlginizi Çekebilir: Pandemi Döneminde Büyüyen İşletmeler için Kiralık Ofis Çözümleri