4/A Sigortalı Olmak Ne Demektir? Kimler 4/A Sigortasından Yararlanır?
SGK kapsamındaki sigorta çeşitlerinden biri de 4A’dır. Önceden SSK sigortası olarak bilinen bu sosyal güvence, 2006 yılında yapılan yasa değişimiyle yeniden adlandırılmıştır. Bunun nedeni ise Sosyal Sigortalar Kurumu’nun SGK’ye devrolmasıdır. Merak edilen 4A sigorta ne demek sorusunun cevabı, göründüğü kadar karmaşık değildir. Bu kavram, öncesinde SSK’ye dâhil ve yapılan düzenlemeyle SGK kapsamına alınan sosyal güvenceler için kullanılır.
4A sigortayı daha kapsamlı bir şekilde açıklayabilmek için kimlerin bu haktan yararlanabildiğinden bahsetmek gerekir. Bu sosyal güvence, SSK’ye prim ödemesini yapmış olan sözleşmeli çalışanları kapsar. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçilerin tümü 4A kapsamında yer alır.
4/A Hizmet Dökümü Nedir? 4/A Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
4A hizmet dökümü, SGK’ye bağlı olarak kişilerin çalışma hayatlarının bir özeti şeklinde tanımlanabilir. Bu belge; kişilerin, sosyal güvenceleriyle alakalı pek çok farklı bilgiyi tek seferde elde edebilmesini mümkün kılar. Aylık olarak takip edebileceğiniz döküm sayesinde prim ödeme zamanlarını da net bir şekilde görebilirsiniz. Böylece ödemelerinizi belirlenen zaman aralıklarında gerçekleştirerek sosyal güvencenizi devam ettirmeniz kolaylaşır.
4A sigorta hizmet dökümü almak için internet bağlantısına ve bilgisayara ihtiyacınız vardır. Bu işlemi gerçekleştirmek için akıllı telefonunuzdan da yararlanabilirsiniz. Öncelikle e-Devlet portalına giriş yapmanız gerekir. Akıllı telefon kullanıcılarının bu noktada mobil uygulamadan yararlanması mümkündür. Öte yandan e-Devlet’in web sayfasına direkt olarak giriş yapmayı da tercih edebilirsiniz. 4A hizmet dökümünüzü bu sistem üzerinden son derece pratik bir şekilde sorgulayabilirsiniz. İlk defa e-Devlet sistemine giriş yapacak olan kişilerin PTT şubeleri aracılığıyla şifre edinmesi gerektiğini de belirtmekte fayda vardır.
Sisteme T.C. kimlik numarası ve oluşturduğunuz özel şifreyle giriş yapmanız gerekir. Daha sonra ise “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi” başlığına tıklamalısınız. Bu işlemin ardından tüm hizmet ve prim bilgilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak emeklilik süreci hakkında merak edilen daha pek çok bilgiye de 4A hizmet dökümü sayesinde erişebilirsiniz. Bu noktada, e-Devlet tarafından T.C. vatandaşlarına sunulan söz konusu verilerin anlık olarak güncellenmediğini unutmamak gerekir. 4A sigorta ne demek sorusuna cevap niteliği taşıyan bilgilerin yer aldığı bu doküman, son 6 aylık süreç içerisindeki işlemlere dairdir.
4/A Hizmet Dökümünde Yer Alan Bilgiler Neyi İfade Eder? Hangi Bilgiler Yer Alır?
Hizmet dökümünde yer alan bilgiler, kişinin emeklilik şartlarının yanı sıra çalışma durumu hakkında da detaylar sunar. Bu belge sayesinde işveren tarafından yatırılması gereken sigorta priminin ödenip ödenmediğini dahi öğrenmek mümkündür. Sözleşmeli işçiler, sosyal güvence haklarına dair her türlü detaya bu belge sayesinde erişebilir. Hizmet dökümünde yer alan bilgilerin arasında şunlar mevcuttur:
- Sigortalının işe giriş ve çıkış tarihleri
- Aylara göre işveren tarafından yatırılmış olan prim miktarı
- Aktif olarak ve geçmişte çalışılan iş yerleri
- Toplam prim ödeme gün sayısı
- Tescil kaydı
4A sigorta ne demek sorusuna ayrıntılı cevaplar veren bu belge, çalışanın sosyal güvencelerden ve çeşitli haklardan yararlanabilme durumunu net bir şekilde ifade eder. Bu bilgilerin son derece kolay bir biçimde kontrol edilebilmesi çalışanın işverenini denetlemesini ve usulsüzlüklerin bilincinde olmasını sağlar. Bu durumun kişilerin çalışma ve sosyal hayatlarını çok daha sağlıklı bir biçimde planlamasını mümkün kıldığını rahatlıkla söylenebilir.