Girişimcilik, özellikle sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş ile birlikte büyük bir önem kazanmıştır. Günümüz toplumunda insan gücü, bilgiye yenik düşmektedir. Bu sebeple girişimciliğin, yenilik ve yönetim faaliyetlerinin tamamlayıcısı olduğu; günümüzde yönetim ve üretim anlayışındaki değişimlerle öneminin arttığı söylenebilir.
Kadınların çalışma yaşamına katılımının artmasıyla kadın girişimci sayısı da artış gösterdi. Bu yazıda fikirlerini büyüklüğüne ya da küçüklüğüne bakmadan cesaret göstererek belirten kadınların hem başarıları, hem başarısızlıkları ele alındı. Sizin de bir ya da birden çok fikriniz var ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, çıraklıktan ustalığa giden bu hikayeler sizin için girişimcilik ilham kaynağı olabilir.
Girişimcilik Nedir?
Genel anlamıyla fırsatların değerlendirilmesi olarak bakabileceğimiz girişimcilik, fikirlerin ekonomik bir değere dönüştürülmesidir. Ortada yenilik gerektiği düşünülmeyen bir şeyi veya durumu bambaşka bir şekilde ele alarak faydalı ya da yaratıcı bir şeye dönüştürmek olarak da açıklanabilir. Hiçbir değeri olmadığını düşündüğünüz birçok faktör bile, ufak yaratıcı fikirlerle birleştiğinde büyük bir başarı hikayesine dönüşebilir.
Ortaya çıkan hikayeler tesadüften ibaret değildir. Eksik bir şeyler olduğunu fark edebilmek için gözlem yeteneği gerekir. Bu eksikler bir gereksinimden ya da sektörel boşluktan dolayı fark edilebilir. Ama girişimcilik ilham kaynağı olmadan fazla bir şey ifade etmez. İlham kaynağı bulmak için ise çok yönlü bir bakış açısına sahip olmanız gerekir. Girişimleriniz başarısız olsa da önemli olan gereksinimlerden doğan boşlukları doldurmak ve eksikleri tamamlamak için devam edecek cesareti göstermektedir. Bu inançla başarı kendiliğinden gelecektir.
Girişimcilik Fikirleri İçin Nelerden İlham Alabiliriz?
Kullandığınız bir eşya, hatta okuduğunuz bir kitap bile girişim sayesinde ortaya çıkmış olabilir. En basit örneğiyle: cep telefonları. Bu fikir bir eksiklikten, bir gereksinimden ortaya çıkmıştır. İnsanlar sürekli iletişim halinde kalmak istediğini öyle ya da böyle dile getirdi ve bu biri ya da birileri tarafından fark edilmiştir. Girişimcilik söz konusuysa çoğu insan adım atma cesaretini kendisinden bulamayabilir. Böyle durumlarda bir girişimcilik ilham kaynağı aranır. Aylarca hatta yıllarca ilham gelmeyebilir, geldiği zaman da doğru zaman olmayabilir. Bir iş fikri bulmak istiyorsanız nelerden ilham alabileceğinizi öğrenmek işinize yarayacaktır.
- Bu fikri kim ne yapsın şeklinde düşünmekten vazgeçmelisiniz. Çünkü zaten girişimciliğin doğasında eksik olan bir durumu gözler önüne sermek yatar.
- Fikriniz kulağa absürd ya da komik gelse bile cesurca düşünüp tasarlamalısınız.
- Girişimcilik üzerine hikayeler okuyarak başka girişimcilerin ne gibi zorluklar yaşadığını öğrenebilirsiniz.
- Aklınıza gelen fikrin gerçekten bir yenilik ve gereksinim olup olmadığını araştırabilirsiniz. Eğer daha önce böyle bir fikir ortaya atıldıysa bile belki başka eksikleri görüp bunun üzerine çalışabilirsiniz.
- Güvendiğiniz insanlara fikir danışmak isteyebilirsiniz ancak bu fikir tutmaz denildiği için vazgeçen birçok girişimci yıllar sonraki girişimlerinden başarılar elde etmiştir. Bu sebeple fikir alın, ancak kimsenin sizi demotive etmesine izin vermeyin.
5 Kadın Girişimci ve Başarı Hikayeleri
J. K. Rowling
Kendisini tanımayan neredeyse yoktur. Belki cinsiyetini bilmeyenler çıkabilir. J. K. Rowling, Harry Potter kitap serisinin yazarıdır. J. K. Rowling, insanların kadın yazarlara olan bakış açısını fark ederek kitaplarında tam adını kullanmadan bir girişimcilik örneği sergiler. Böylelikle kitapların bir erkek yazar tarafından yazıldığı imajını sergileyerek bu algıyı kırar ve tabii ki en çok satan listelerini ele geçirir. Çok iyi bir gözlem gücünün yer aldığı çok başarılı bir girişimcilik örneğidir.
Gamze Cizreli
Big Chefs’in kurucusudur. Türkiye’nin henüz kadın girişimciler ile çok tanışık olmadığı sıralarda yeni bir iş kurmaya çalışmıştır. Kredi almak için gittiği bankalar tarafından reddedilmiş, zar zor elde ettiği yatırımlar sayesinde işini kurmuştur. Şubeleşme sırasında ise kadın girişimci olduğu için iş yapmak için gittiği insanlardan yanında bir erkekle gelmesi yönünde isteklerle karşılaşmıştır. İnancından hiç vazgeçmemiştir ve günümüzde Türkiye’nin en başarılı kadın girişimcilerindendir.
Demet Mutlu
Trendyol’un CEO’su girişimci Demet Mutlu, New York Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunudur. Harvard Üniversitesi’nde MBA eğitimini tamamladıktan sonra Mutlu, 300 bin dolarlık bir yatırım sermayesi ile ilk şirketi Trendyol’u kurdu. Trendyol’dan önce de birçok şirketin co-founder’ı olarak görev aldı.
Trendyol şu ana kadar inanılmaz derecede başarılı oldu ve Türkiye’nin ilk decacorn şirketi olma unvanını elde etti. Bu başarı ile Demet Mutlu, 2016 Avrupa’nın Young Global Leaders arasında seçilen tek Türk girişimci oldu.
Hande Çilingir
Hande Çilingir, London School of Economics’ten mezun oldu ve girişim fikri Insider için kolları sıvadı. 6 arkadaşını da bu fikre ikna etmeyi başaran Hande Çilingir Insider’ın temelini böyle attı. ABD dışındaki en iyi 7 kadın CEO’dan biri seçildi. Geçtiğimiz yıllarda 11 milyon dolar yatırım alan yerli girişimi ile Apple, Google, YouTube, Instagram ve WhatsApp’in yatırımcısı olan Sequoia Capital’dan yatırım alan ilk Türk firması oldu.
Insider platformu, derin Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi algoritmaları ile güçlendirilmiş olup; e-ticaret şirketlerine web, mobil web, mobil uygulama ve reklam kanallarında gerçek zamanlı öngörüsel segmentasyon ve kişiselleştirme çözümleri sağlıyor.
Hanzade Doğan Boyner
Lisans eğitimine London School of Economics’te başlayan Hanzade Doğan Boyner, yüksek lisans eğitimini New York’ta Columbia Üniversitesi’nde tamamlamıştır. E-ticaret platformu Hepsiburada’yı kuran Hanzade Doğan Fortune Türkiye dergisinin “Türk Amazonu” olarak adlandırdığı sitesi ile Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük eden kadın girişimcilerden biridir. Doğan Online tarafından kurulan DOL; Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nin de en büyük internet şirketidir.