Şirket Nasıl Kurulur?

Şirket Nasıl Kurulur? | Şirket kurmak ve kendi işinin sahibi olmak, girişimci ruha sahip pek çok kişinin hayalidir. Bu hayali gerçekleştirmenin en önemli yolu, şirket kuruluşu için gerekli ipucu bilgileri kaydetmek ve faaliyet göstermek istediğiniz sektöre en uygun şirket türü ile giriş yapmaktır.

Şirket Kurmak Zor mu?

Şirket kurma kararı veren girişimciler sürecin zor olup olmadığını merak edebilir. Şirket kurma işlemi, yasal ve teknik detayları doğru takip ettiğiniz sürece kolaylıkla geçebileceğiniz bir süreçtir. Özellikle şahıs şirketi kuruluşu en hızlı olan türdür ve işlemleri 1-2 gün içerisinde tamamlanır. Elbette gerekli prosedürü takip etmenize yardımcı olacak bir mali müşavir ile sözleşme yapmanız ilk anda size zaman kazandıracaktır. Peki, şirket kurma kararını verirken nelere dikkat etmelisiniz?

Şahıs Şirketi Kurma Süreci

Eğer sınırlı bir sermayeye sahipseniz ve teknik donanım ve yatırım altyapısına ihtiyaç duymayan ithalat-ihracat, e-ticaret, eğitim ve danışmanlık gibi iş kollarını tercih ediyorsanız şahıs şirketi kurmak sizin için iyi bir başlangıç noktası olacaktır.

Anonim şirket için asgari 50.000 TL sermaye göstermeniz gerekirken, limited şirket kurma maliyeti için en düşük sermaye tutarı 10.000 TL olarak öngörülmektedir. Bununla birlikte şahıs şirketi kurmak için başlangıç sermayeniz 5000 TL civarında veya altında bile olabilir. Ancak şirket kuruluşu için gerekli evrakların hazırlığı, kira gideri, noter masrafları ve harçlar gibi maliyetleri bunun dışında tutmalısınız.

Şahıs şirketi kurmak küçük ve orta ölçekli işletmeler için ilk etapta kazançlı bir durumdur, çünkü ekipman, altyapı gerektirmeyen işletmelerde, minimum personel gideri ile faaliyet gösterebilirler. Mali müşavir ücreti limited şirket ve anonim şirkete göre daha düşüktür. Sermaye tek elde toplandığından, şahıs şirketi için sorumluluk sahibi de tek kişidir. Bu durum, ödeme ve devir açısından kolaylık sağlar. Ayrıca tapu sahibi olmanızı gerektirmeyen ofis kullanımı şahıs şirketi için iş yeri giderini de oldukça azaltır.

Yasal Adres Belirlemede Sanal Ofis Kullanımı

Yasal adres olarak tapu sahibi olunan veya kira sözleşmesi ile belgelendirebileceğiniz bir adresinizin bulunması şarttır. Bu noktada, kira sözleşmesine sahip şahıs şirketleri için üç aylık dönemlerde kira stopajı ödenmesi gerektiğini hesaba katarak planlama yapmanız önerilir.

Sanal ofis veya paylaşımlı ofis seçeneklerini kullanan işletmelerin ise stopaj zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Yasal adres belirtme zorunluluğu ister limited şirket, ister şahıs şirketi olsun; kuruluş adımında bildirilmesi gereken bir ön koşuldur. Faaliyet göstereceğiniz sektör açısından, sanal ofis kullanmaya engel bir durumunuz bulunmuyorsa Workland sanal ofis seçenekleri ile ön büro personeli, temizlik, ısıtma, telekomünikasyon gibi çeşitli maliyetlerinizi minimuma indirmeniz mümkündür.

Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Anonim veya limited şirket için daha kapsamlı belge talebi bulunurken şahıs şirketi kurmak için daha az sayıda evrak hazırlamanız gerekir. Şirket türüne göre işlem sırası ve belge tipi değişkenlik gösterse de yasal adres belirleme, sanal ofis kiralama veya kira sözleşmesi imzalama, ilgili Ticaret Odası’na sicil kaydı yaptırma, Vergi Dairesi mükellefiyet başvurusunda bulunma, şirket kuruluşu için mali müşavir sözleşmesi imzalama ve mali müşaviriniz ile birlikte şirket ana sermaye sözleşmesini kaleme alma gibi süreçleri takip etmeniz gerekecektir. Tüm bunların hazırlığı ve tamamlanması sırasında ihtiyaç duyulan şirket kuruluş belgelerini tek seferde özetlemek gerekirse;

  1. Kuruluş bildirim formu,
  2. Noter tasdikli kuruluş sözleşmesi,
  3. Oda kayıt beyannamesi,
  4. İkametgâh belgesi,
  5. Yasal adres için tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi,
  6. Sermayenin yatırılmış olduğuna dair banka dekontu sıralanabilir.

Anonim şirket kuruluşu için ayrıca tüm ortaklardan istenen imza beyannamesi ve nüfus cüzdanı örneklerini hazır bulundurmanız gerektiğini de unutmayınız.

E-ticaret için şahıs şirketi açmak düşüncesine sahipseniz bir e-ticaret sitesi kurmak ve bankaya POS cihazı başvurusunda bulunmak bu işlemlere dâhil olacaktır. Uluslararası ticaret ve satış hedefiniz varsa farklı ödeme araçlarına kayıt olmayı deneyebilirsiniz. Şirket türünüze karar verdikten sonra ilgili adımlarda, ofis konusunda size yol gösterecek Workland danışmanları yasal adres belirlemeyi en doğru şekilde yapmanızı da sağlayacaktır. Hemen şimdi Workland’in size sunduğu ofis seçenekleri ve avantajları inceleyebilir, şirketinizi kolay bir şekilde kurmak için ilk adımları atabilirsiniz.

Instagram

Blog