Son yıllarda dikkat çeken birçok farklı çalışma şekli arasında workation trendini de duymuş olmalısınız. İşlerin özellikle bilgisayar ve telefondan halledildiği günümüz işleyişinde bu yeni çalışma şekli ister evden çalışma, ister tatilde toplantı yapabilme imkanına sahip olmanızı sağlıyor. Remote çalışma ile tatil kavramının bileşimi sizi heyecanlandırıyor olsa da dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı da ele almak gerekiyor. Hazırsanız tatil yaparken çalışmanın heyecanlı dünyasına dair tüm merak edilenlerin cevaplarını bulmaya çalışalım.
Workation nedir?
Bu ismin size bir şeyler çağrıştırdığını fark etmiş olabilirsiniz, haklısınız. Workation aslında iş ve tatil kelimelerinin bileşiminden oluşuyor: work + vacation. Yani bir yandan tatilinizi yaparken bir yandan çalışabileceğiniz anlamına geliyor. Uzaktan çalışırken aynı zamanda tatil yapmaya odaklı bu yeni çalışma yöntemi sıklıkla evden çalışma ile de karıştırılabiliyor. İkisi tamamen farklı çalışma şekilleridir. Şöyle ki bir işiniz var ve işinize devam etme koşuluyla tatil de yapmak istiyorsunuz. Elbette bu mümkün, fakat bu çalışma şeklini remote çalışma ya da evden çalışma ile karıştırmamak gerekir.
Tatil yaparken çalışmak, sürekliliği olmayan bir çalışma şekli olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu çalışma şeklinin belirli bir süresi bulunuyor ve bir yerden sonra ofise dönmeniz bekleniyor. Bir bakıma geçici seyahat olarak da düşünebiliriz. Uzaktan çalışma ise süresiz uygulanabilen bir çalışma ya da yaşam tarzı, tamamen kişinin bu çalışma şeklini seçmesi ile ilgili. Öncelikle bu ayrımı iyi anlamak önemli.
Remote çalışma ve tatil konseptini bir araya getirmenin avantajları nelerdir?
Uzaktan çalışma için kişinin bu çalışma şeklini benimsemesi demiştik. Workation ise kişinin bir süre için dinlenmesi, aynı zamanda işinden de geri kalmaması adına; rahatlatıcı, verimli ve yaratıcılığının ortaya çıkmasına imkan verecek bir dönem geçirmesi için tasarlanmıştır. Globalleşen dünyanın çalışma dinamiklerini inceleyen İnsan Kaynakları uzmanları remote çalışma ve tatil konseptinin bir araya gelmesi ile birçok avantaj elde edildiğini belirtiyor.
- Örneğin mutfak kültürü ile ilgili çalışan birisinin yurt dışında bir süre mutfakları incelemesi, aynı zamanda çalışmalarına devam etmesi gibi bir durumda çok daha fazla üretkenlik ve yaratıcılık ortaya çıkacaktır.
- Tatiller bir bakıma aylaklık sürecidir. Oysa ki workation ile hiçbir şekilde iş ile ilgili bir durum hakkında faaliyet gösterilmeden biten bir tatil sürecinden sonra oluşabilecek çalışmama isteği gibi duygu değişimlerinin kontrol altında tutulması kolaylaşacaktır.
- Avantajları arasında en dikkat çekeni ise çalışanın aynı iş yerinde çalışma arzusunun devam etmesini sağlamasıdır. Yani iş yerlerinin, bu kavramla birlikte, çalışanlarını elde tutma oranlarında artış görülmektedir. Kim, hem tatilden mahrum kalmadığı hem desteklendiği hem geliştiği üstüne bir de bu kadar rahatlamanın içinde çalışmalarını ortaya koyabileceği bir iş istemez ki?
Şimdiye kadar hep avantajlardan, pozitif yönlerinden bahsettik. En başta dediğimiz gibi, avantajları dezavantajlara dönüştürmemek için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var:
- Workation sürekli olarak tatil yapacağınız anlamına gelmiyor. Bu sebeple zaman kontrolünü ve iş planı gibi detaylara çok dikkat etmelisiniz.
- Normal dönemlerdeki mesainize uygun davranmanız sizin yararınıza olacaktır, fakat çalışmanız gereken saatlerde ulaşılabilir olmalısınız. Burada yine iş planı ve zaman kontrolü devreye giriyor.
- Çalışmalarınıza bir süre yurt dışında devam edecekseniz saat farklarını iyi hesaplamalı ve planınızı da bu çerçevede oluşturmalısınız.
- Ofiste ya da evdeki gibi alıştığınız düzenin olmadığını ve bu durumun dikkatinizi dağıtabileceğinizi unutmamalısınız. Bu yüzden çalışma alanınızı çalışmanıza engel olmayacak, odaklanmanızı kolaylaştıracak şekilde düzenlemelisiniz.
- Diğer yandan tatilinizi yapacağınız yerde internet ya da teknik ekipman konusunda sıkıntı yaşamamak için kontrollerinizi önceden yapmalısınız.