Profesyonel iş hayatında çok sık duyduğumuz portfolyo kelimesi; yazın, tasarım, sanat ve fikir gibi alanlarda okuyan ya da çalışan kişiler için oldukça önemlidir. Çalışmalarınız bu alanlarda ise bir portfolyoya sahip olmanız gerekir. Ancak bu iş dökümünün özenli ve dikkatli şekilde hazırlanması elzemdir. Çünkü portfolyo, en az CV kadar önemlidir. İyi bir portfolyonun nasıl hazırlanacağı konusundaki detayları merak ediyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.
Portfolyo Nedir?
Önemli noktalara geçmeden önce “Portfolyo nedir?” sorusuna yanıt vererek başlayalım. Söz konusu iş derlemesi, kişinin ilgi duyduğu alanlarda o güne dek yaptığı çalışmaların derlenmesidir. Web sitesi, PDF ya da blog gibi formatlarda hazırlanan portfolyo daha çok görsel ağırlıklı oluşuyla karakterizedir. Animasyon, video ve benzeri çıktılardan hazırlanmasıyla dikkat çeker.
Görsel sanat, grafik tasarım ve mimarlık gibi meslek dallarıyla ilgilenen kişilerin daha çok aşina olduğu bu kavram, kişinin profesyonel çalışma kimliğini yansıtma niteliğine sahiptir. Tam da bu nedenle içeriklerin oluşturulurken öğrencilik gibi çok daha erken dönemleri de kapsaması önemlidir. Bunun yanı sıra çalışma hayatında üretilen içerikler ve bireysel projeler de yaratılacak algı noktasında değerlidir.
Çalışma dökümü hazırlamanın bazı zorlukları olsa da ona sahip olmanın güzel ve ayrıcalıklı bir tarafı vardır. Çünkü bu sayede iş başvurularında karşı tarafa ilgili alanda yetkin olduğunuzu ve bu iş için istekli olduğunuzu doğrudan gösterebilirsiniz. Özenle hazırladığınız bu çalışma, becerileriniz ve özgeçmişinizin bir özeti ve hatta onlara açılan bir penceredir.
İster potansiyel müşteri, ister senaryo yazarı, ister bir işe alım müdürü olun; proje dökümü her durumda karşı tarafa kendinizi kanıtlamanın etkili bir yöntemidir. Etkilemek ya da başarınızı göstermek istediğiniz kişinin gözünde bu sayede öne çıkabilir ve diğer adayların da olduğu yoğun rekabet ortamında fark yaratabilirsiniz. Yapılmış bir araştırma, iş verenlerin %75’inin iş dökümü kalitesiyle çalışan seçimi yaptığını göstermiştir.
Portfolyo Nasıl Hazırlanır?
İş dökümü hazırlarken bazı konulara dikkat ederek ortaya etkileyici sonuçlar çıkarabilirsiniz. Bu noktada nasıl işler yapmaktan keyif aldığınızı göz önüne almakla işe başlayabilirsiniz. Ardından aşağıdaki maddelere göz gezdirebilirsiniz.
- Kayda Değer Bir Giriş Yapın: Kısa, açık ve net bir paragrafla kim olduğunuzu ve nasıl işler yaptığınızı anlatabilirsiniz. Bu sayede incelemeyi yapan kişiler aradıkları bilgilere hızlıca ulaşabilir. Herkesin kullandığı klişe kalıplardan ise kaçınmanız öne çıkma noktasında önemli olabilir.
- Doğru İşleri Seçmeye Özen Gösterin: Çalışma dökümünüzü hazırlarken yalnızca başarılı bulduğunuz işleri öne çıkarmalısınız. Bundan da önemlisi ileride yapmayı planladığınız işlerle paralellik taşıyan çalışmaları seçmeye özen göstermeniz gerekir. Böyle yaparak potansiyel müşterileri yönlendirmenin ve etkilemenin yolunu da önceden çizebilirsiniz. Bazı kişiler, iş dökümüne büyük markaları kullanarak yaptıkları tasarımları ekler. Ancak bu her zaman doğru olmayabilir. Çünkü büyük markalar halihazırda kendi çizgilere sahiptir ve bu sizin yaratıcılığınızı gölgeleyen bir unsur olabilir.
- Eğlenceli ve İncelemesi Kolay Bir Yapı Tercih Edin: Hazırladığınız iş dökümü, aslında sizin galerinizdir. Aynı şekilde hazırladığınız çalışmaları bir müze olarak da düşünebilirsiniz. O hâlde bu müzenin sadece ve kullanıcı odaklı tasarlanması gerekir. Bir diğer tavsiye de iş dökümünü hazırlarken buna bakacak kişilerin zaten birçok iş görmüş olduğunu unutmamaktır. Bu nedenle yapılan çalışmaların özgün olması kritik noktalardan biridir.
- Etkileyici bir Hakkımda Bölümü Yazın: Karşı tarafta etki bırakacak çarpıcı bir hakkımda bölümü yazmak, bu işin en önemli anahtarından biridir. Zira hakkımda bölümü, iş dökümünün en kritik ve en göze çarpan detayları arasında yer alır. İnceleyecek kişiler, çalışmalarınız kadar sizin hakkınızda bilgi sahibi olmayı da ilgi çekici bulurlar. İnsanların büyük kısmına iş dökümlerinin neresine baktığı sorulduğunda gelen cevapların hakkımda bölümüne yönelik olması da bu durumun bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.
Bunların yanı sıra bir iş dökümünde mutlaka olması gerekenler vardır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır;
- Güncel CV ya da özgeçmiş
- Liseden sonra alınan diploma, transkript ve sertifikalar
- Referans mektupları
- LinkedIn önerileri
- Varsa alınmış ödüller
- Oluşturulan çalışma örnekleri (PowerPoint sunumları, grafikler, proje planları, veri tabanı altyapısı, e- tablolar ya da raporlar)
- Herhangi bir yerde yayımlanmamış yazı örnekleri ve makaleler
- Blog bağlantısı ya da blog gönderisi örnekleri
- Müşterilerden ya da iş arkadaşlarından alınan e-postalar ve teşekkür notları
Hazırlanan iş dökümünün fiziksel mi yoksa çevrimiçi mi olması gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bu, proje derlemesinin sunulacağı kitleye göre değişiklik gösterir. Yani ilgili kişilerin portfolyoyu dijital ortamda ya da basılı olarak talep etmesi, bu noktada belirleyici olur.
Portfolyo Hazırlamak Gereken Meslekler Hangileridir?
Portfolyo hazırlamanın gerektiği meslek alanları genelde yaratıcı alanlardır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır;
- Grafik Tasarımcı
- Yazar / Senarist
- Web Tasarımcı
- Yazılım Geliştirici
- Fotoğrafçı
- Mimar
- İç Mimar
- İllüstratör
- Moda Tasarımcısı
- Eğitmen
- Pazarlama Uzmanı
Bir tasarımcı olarak iş dökümünüzü hazırlarken odak noktalarınız kilit noktadır. Günün sonunda bu başarı iş dökümü ile değil sizinle de alakalıdır. Tam da bu nedenle kendinize güvenmeli ve kendinizi toplantıda en iyi şekilde aktarmaya odaklanmalısınız.