Liderlik ve patronluk birbiriyle sık sık karıştırılan iki kavramdır. Genellikle patronlardan iyi bir lider olarak çalışanlarını yönetmeleri beklenir ancak iyi bir patron her zaman iyi bir lider olmayabilir. Liderler ile patronların arasındaki en temel fark; patronların kendi çalışanlarına sahip olması, liderlerin ise insanlara rehberlik yaparak yol göstermesidir. Eğer başarılı bir işletme sahibi olmak istiyorsanız ekibinizin başarıya ulaşması için aynı zamanda hem güçlü bir lider hem de iyi bir patron olmalısınız. Liderlik, çalışanların vizyonunuzu anlamalarını ve buna inanmalarını sağlar, bunun sonucunda hedeflerinize ulaşmanız için sizinle birlikte çalışırlar. Patronluk, çalışanların yönetilmesi ve işlerin olması gerektiği gibi yürümesini takip etmektir. Liderlikte de patronlukta da başarıya ulaşmak için farklı beceriler gerekir.
Nasıl İyi Yönetici Olunur?
İyi bir yönetici olmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Öncelikle çalışanlarınızı yalnızca bir çalışan olarak görmeden onları tanımaya çalışmalı, kariyer hedeflerinin yanı sıra ilgi alanlarını da öğrenmelisiniz. Bunun yolu da iyi bir iletişimden geçer, çalışanlarınızla konuşmalı ve onları dikkatli şekilde dinlemelisiniz. Çalışanlarınızla arkadaş da olabilirsiniz, yönetici olmak her zaman soğuk ve otoriter olmak demek değildir. Sizin de hatalar yapabileceğinizi, yönetici olmanızın çalışanlarınızdan üstün olmak olmadığını bilerek hareket etmeli, gerektiğinde siz de yardım istemelisiniz. Motivasyonlarını artırarak onlara çalışmak için neden vermeli, başarılarını takdir etmeli ve teşekkür etmelisiniz. Sadece bir yönetici olmaktansa çalışanlarınız için bir lider olmalısınız.
Lider ve Patron Arasındaki Farklar Nelerdir?
Patron olup insanları yönetmeye başladığınızda hemen lider olamazsınız. İnsanları yönetmek ve onlara liderlik etmek arasında farklar vardır. Farklardan ilki; liderlerin vizyonları, patronların ise hedefleri olmasıdır. Liderler bir vizyonu gerçekleştirmeleri için çalışanları motive ederek çalışmalarını sağlar. Gerçekleştirilecek vizyon için onları harekete geçirirken onlarla ilişkiler kurar, birlikte zaman geçirir. Patronlar bunun aksine hedefler koyar, yalnızca hedeflerin gerçekleşmesine odaklanarak çalışanları kontrol eder. İkincisi; liderlerin yeniliğe, değişime açık olması, patronların mevcut durumu korumasıdır. Liderler yaptıkları değişiklikler sonucunda başarısız olsalar bile yeniden denemeye, risk almaya isteklidir, çünkü değişimin başarıya giden yol olduğunu bilir. Patronlar ise riskleri azaltmak, durumu korumak ister, sorunlardan kaçınır veya sorunları kontrol etmeye çalışır. Bunun sebebi liderlerin uzun vadeli, patronların kısa vadeli düşünmesidir. Liderler uzak hedeflere odaklanır, sürekli övgü ya da takdir toplamasalar bile çalışır. Patronlar kısa vadeli hedeflere çalışarak düzenli şekilde başarıyı tatmak ve övgü toplamak ister. Bunların sonucunda liderler her zaman gelişmeye devam edip yeni şeyler öğrenirken patronlar çoğunlukla yerinde sayar, yalnızca onlarda bulunan becerilerini geliştirir. Patron mu yoksa lider mi olduğunuzdan emin olamıyorsanız hatırlayın; patronlar ne yapılması gerektiğini söylerken, liderler yol gösterir.
Ekibinize Liderlik Etmek İçin Sahip Olmanız Gereken Alışkanlıklar Nelerdir?
Güçlü bir lider olmak için öncelikle doğruluk ve dürüstlük gereklidir. Çalışanlarınızın size inanmasını sağlamalısınız. Bir vizyona sahip olmalı ve şu an bulunduğunuz yeri, ulaşmak istediğiniz noktayı bilerek yola çalışanlarınızla birlikte çıkmalısınız. Elinizdeki işi en iyi şekilde tamamlamak ve müşterilere ya da ortaklara en iyi hizmeti sunmak için çalışanları vizyonunuza dahil etmeli, onları ekip haline getirmelisiniz. Ekibinize koyduğunuz hedefi, şu an nerede olduğunuzu, çıktığınız yolu, yolda çıkabilecek engelleri anlatmalı, onlarla her zaman iletişim halinde olmalısınız. İyi bir liderin iletişim becerileri gelişmiştir. Çalışanlarınızın ilerisi için çizdiğiniz resimdeki rollerini onlara iyice anlatmalı, onları birlikte çıktığınız yol hakkında heyecanlandırmalısınız. Böylece onların elinden gelenin en iyisini yapmalarını sağlarsınız. Cesur davranarak kalıpların dışına çıkmalı, mevcut durumun değişmesinden korkmamalısınız. Liderlik becerileri doğuştan gelebilir, böylelikle hem iyi bir lider hem iyi bir patron olabilirsiniz. Ancak liderlik becerilerini kendiniz de geliştirebilirsiniz. Büyük liderler, koydukları hedeflere ulaşmak için yönetim ve liderlik becerilerini her zaman geliştirmeye çalışır.
Göz Atın: Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır? Eisenhower Matrisi ve Pomodoro Tekniği