İş başvurusu yapan birçok kişi olumsuz yanıtla karşılaşır ya da cevap bile alamaz. Kabul almayışınızın sebepleri çoğu zaman başvurulan pozisyonun uyumsuzluğu ya da başarısız bir kariyer geçmişine sahip olduğunuzu düşünmeleri değildir. Öz geçmişiniz işverene sizin hakkınızda ne düşünmesi gerektiğini söyler. Üzerinde özenle çalışılmış ve iyi hazırlanmış bir özgeçmiş ile tüm iş fırsatları önünüze serilebilir. Eğer sürekli olumsuz yanıt alıyor hatta yanıt bile alamadığım çok oluyor diyorsanız doğru yerdesiniz.
Rehberimizde özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalar, işe göre özgeçmiş hazırlamanın püf noktaları, detaylar ve değerlendirme süreçlerinden bahsedeceğiz. Bu başlıkların altında yer alan maddeleri dikkatli bir şekilde inceleyerek siz de en başarılı CV’yi hazırlamada bir adım atabilirsiniz.
- Başvurulan İşe Göre Özgeçmiş Hazırlamamak
Muhtemelen mezun olduktan sonra bir özgeçmiş hazırladınız ve tarihleri güncellemek dışında bir düzenleme yapmadınız, değil mi? Her iş başvurusu için ayrı özgeçmiş hazırlamalısınız ve o iş ile örtüşen yetkinlikleri ortaya çıkarmalısınız.
2. Özgeçmiş ve Kariyer Sitelerinden İndirilmiş Hazır Şablon Özgeçmişleri Kullanmak
Üstünde kocaman site logosu bulunan CV’ler pek profesyonel sayılmaz. Hazır şablon kullanmakta zarar yok ancak şablonlar bazen deneyime ve mesleğe göre değişkenlik gösterebilir. Size en uygununu bulmalısınız.
3. İmla Hatası yapmak, Formata Dikkat Etmemek
Özgeçmişinizi imla hatası var mı diye en az 2 farklı kişiye kontrol ettirmelisiniz. Hatalar siz o belge üzerinde uzun zaman harcadığınızdan dikkatinizden kaçabilir. Bazı sütunlarda kendinizden 3. tekil şahıs olarak bahsederken, başka bir sütunda 1. tekil şahıs ile konuşmak ya da bazı yerlerde cümle kurup bazı yerlerde maddeleme şeklinde bilgi vermek formatı bozduğundan tekdüze devam edilmesi daha doğru olacaktır.
4. Kullanılan Fotoğrafın Vesikalık ya da Profesyonel Amaca Hizmet Etmiyor Olması
En sık yapılan hatalardan biri selfie eklenmiş özgeçmişlerdir. Türkiye’de özgeçmişlerde fotoğraf kullanmamak ciddiyetsiz bir mesaj verebiliyor ancak selfie gibi fotoğraflar direkt elenmenize sebebiyet verebilir. Düz bir zeminde çekilmiş bir fotoğraf işinizi görecektir.
Başvuracağınız İşe Göre Özgeçmişinizi Nasıl Hazırlamalısınız?
İşe göre özgeçmiş hazırlama sizin sektörünüze ne kadar hakim olduğunuzu gösterir. Çünkü her iş kolunun farklı alanları ve becerileri bulunur. Bunların tümünün standart ve herkesin kullandığı bir özgeçmiş şablonunun içerisinde bulunmasını beklememelisiniz.
İşte başvurmak istediğiniz iş için nasıl özgeçmiş hazırlamanız gerektiği hakkında etkili tüyolar:
- İK uzmanları çoğu zaman özgeçmişin kişiye özel olmasını ister. Yukarıda da belirttiğimiz gibi hangi işe başvuracaksınız o işin hangi alanlarının vurgulanması gerektiğini bilip o iş özelinde bir özgeçmiş şablonu seçmelisiniz. Diğer yandan mavi yaka olarak adlandırılan beden işçiliği gibi ilanlarda standart şablonların kullanılmasında bir sakınca görülmediği belirtilir.
- Örneğin grafik tasarımcı veya teknoloji alanında çalışan bir yazarsanız farklı şablonlar kullanabilirsiniz. Grafik tasarımcı şablonları genellikle yaratıcılık düzeyinin yüksek olduğunun gösterilmesi açısından farklı görsellerle işlenmiş olabilir. Teknoloji şablonları ise daha mekanik bir görüntüde olabilir.
- Özgeçmiş hazırlarken fotoğraf kullanımı da çok önemlidir. Başvurmak istediğiniz işin hangi sektöre hitap ettiğini aklınızda bulundurarak fotoğraf seçmeniz gerekir. Grafik tasarımcı örneğine geri dönecek olursak; grafik tasarım iş ilanlarında eğlenceli bir fotoğraf seçmek uygun olabilir. Fakat üst düzey yönetici veya eğitmen gibi ilanlarda profesyonel kişilerce çekilmiş ve tertipli bir fotoğraf kullanmanız daha faydalı olabilir.
- Özgeçmişinizde aldığınız tüm sertifikaları ya da seminerleri yazmanız şart değil. Bu bilgileri iş özelinde paylaşmak daha önemlidir. Dijital ortamda teknoloji alanında çalışan bir yazarın “SEO Eğitimi” almış olması önemli görülür, fakat “Kurumsal İletişim” eğitimi pek dikkat çekmez. Farklı sektörlerde iş ilanlarına başvurmak istiyorsanız her biri için işe göre özgeçmiş hazırlama aşamasını gerçekleştirmeniz gerekir. İlgili eğitimlere, ilgili iş ilanlarının başvurularında değinmeniz daha iyidir.
Özgeçmiş ve CV Arasındaki Fark Nedir?
CV (Curriculum Vitae) kişinin iş konusundaki deneyim ve becerilerinin anlatıldığı belgedir. Daha çok derece, araştırma, ödüller ve makale yayınları gibi akademik deneyim odaklı hazırlanır. Özgeçmişe(resume) göre daha uzun ve detaylıdır. Özgeçmişte ise kişinin işle örtüşen becerileri, nitelikleri ve deneyimleri anlatılır. 3-5 madde halinde bir özet eklenebilir. Ve 1 sayfayı geçmemelidir.
İş Başvuru ve Değerlendirme Süreçleri Nasıl İşliyor?
Bir kuruma ya da firmaya başvurmadan önce kendinizi değerlendirmeniz ve o işin ilginizi çekip çekmediğini sorgulamanız gerekir. Başvurmaya karar verdikten sonra genellikle şu şekilde bir ilerleme olur:
- İş başvurusu özelinde özgeçmiş hazırlanır ve başvurulur.
- Talep edilen evraklar hazırlanır ve teslim tarihine sadık kalınarak teslim edilir.
- Kurumun İK uzmanı veya yöneticisi adayı değerlendirir.
- Uygun adayların mülakat, sınav ve başka aşamalardan geçmesi gerekebilir. Bunlar toplu şekilde yapılabileceği gibi bireysel olarak da gerçekleştirilebilir.
- Mülakattan ve sınavdan başarıyla ayrılmış aday işe kabul edilir.
- İşe giriş evrakları (kimlik fotokopisi, sağlık raporu, adli sicil kaydı) talep edilir.
- Oryantasyon ve deneme sürecine girilmesi muhtemeldir.
- Tüm bu aşamaları başarılı bir şekilde tamamlamış kişi işe alınır.
Başarılı Bir Özgeçmiş Hazırlarken Bunları Yapın/Yapmayın
- İşverenin özgeçmişinizi sizin hakkınızda doğru bilgiye en hızlı şekilde ulaşmak için incelediğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Okunması kolay ve içeriğin doğru yansıtılmış olması önemlidir.
- İşverenin aradığını rahatça bulması için düzenli metinler oluşturmalısınız. Konudan konuya atlayan, özensiz bir şekilde hazırlanmış özgeçmişler hem profesyonel değildir hem de ilk izlenim ve kişisel imaj için olumsuzluklar doğurur.
- İmla hataları yapmaktan, anlaşılmayan cümleler kurmaktan kaçınmalısınız. Aynı zamanda fotoğrafınızın da özgeçmiş için uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
- Yeni mezunsanız iş başvurusu için özgeçmişinizde deneyim olmamasına takılmanız doğru değildir. İşverenler bunun farkındadır ve öz geçmişinizi buna göre değerlendirir. Yeni mezunsanız özgeçmişinizde eğitiminiz sırasında yer aldığınız dersler veya çalışmalar, araştırmalarınız gibi bilgilere yer verebilirsiniz. Bu sayede başvurduğunuz işe yatkınlığınız ve ilginiz ölçülebilir.
- İş deneyiminiz yoksa özgeçmişinizde üst sırada “eğitim” alanı olmalıdır. Staj dışında deneyimi olan yeni mezunlar üst sıraya “iş deneyimi” alanını yerleştirebilir.