Home Ofis Ne Demek?
En genel anlamıyla home ofis, kendi işini yapan ya da başka bir firma adına çalışan kişilerin evlerini iş yeri olarak kullanması durumuna verilen isimdir. Depo veya dükkân gibi alanlara ihtiyacı bulunmayan kişiler home ofis şahıs şirketi kurarak maliyetlerini önemli ölçüde düşürür. Siz de yapmayı planladığınız iş için avantajlı seçeneklerden biri olan home ofis kurmayı değerlendirebilirsiniz.
Home Ofis Gereklilikleri Nelerdir?
Home ofis şahıs şirketi açmak için birtakım gerekliliklerin sağlanması şarttır. Evde şirket kurmanın en avantajlı yanlarından biri de sağlanması beklenen koşulların kolaylığıdır. Muhasebeciye verilen tüm dokümanları toplayıp kimlik fotokopisinin yanı sıra varsa kira sözleşmesini de ekleyerek home ofis açmak için ihtiyacınız olan bütün belgeleri ibraz etmiş olursunuz. Home ofis zahmetli bir süreçten uzak şekilde şirket sahibi olmanızı mümkün kılar.
Home Ofis Açmak Ne Kadardır?
Home ofis şahıs şirketi kurma maliyeti bir hayli düşüktür. İş üzerine açılmış bir dükkânda çalışma zorunluluğu bulunmayan kişiler düşük maliyetli olması nedeniyle home ofis kurmayı düşünebilir. Evde çalışmak için şahıs şirketi kurarken ibraz etmeniz gereken bazı belgeler bulunur. Söz konusu belgeleri düşük tutarlar karşılığında talep edebilirsiniz. Home ofis şahıs şirketi açmak için aşağıda sıralanan durumlar maliyetinizi oluşturur.
- Noterden muhasebe vekâleti
- Vergi dairesi sözleşme damgası
- İmza beyannamesi
- Mali müşavir kuruluş ücreti
- İki adet vesikalık fotoğraf
Sıralanan noktaların her birini talep ederken cüzi bir miktar ödeme yapmanız gerekir. Home ofis şahıs şirketi kurmanın maliyeti sadece bu kadardır. Maliyet açısından limitet ya da anonim bir şahıs şirketi açmaktan çok daha avantajlı olduğu söylenebilir. Ayrıca tüm bunlara ek olarak ikametgâh belgesi talep etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Yukarıda listelenenlerin aksine ikametgâh belgesine tamamen ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Home Ofis Açanlar Vergi Öder mi?
Home ofis şahıs şirketi kurmak kişiyi vergilerle boğmadığı için oldukça avantajlıdır. Anonim ya da limitet şirketler gibi yüklü vergi sorumluluğunuz bulunmasa da bazı durumlarda stopaj ödemesi yapmanız gerekebilir. Stopaj vergileri oturduğunuz evin kira olması durumunda ortaya çıkar. Böyle bir durumda kira kontratı artık şahıs şirketi için kullanılmış olur. Bu noktada durumu mal sahibine bildirmeniz gereklidir.
Kirada oturuyorsanız home ofis için evin ne kadarını kullandığınızın bir önemi yoktur. Dolayısıyla stopaj yükümlülüğünüz kiranın tamamını kapsar. Home ofis şahıs şirketi kurduğunuz için brüt kira tutarı üzerinden %20 stopaj vergisi ödemeniz gerekir. Buna bağlı olarak mal sahibi de kira vergisi ödemez. Fakat süreci kendi adınıza daha da rahatlatmak adına ödemeniz gereken kiranın tamamını gider olarak göstermeniz de mümkündür.
Home Ofis Şahıs Şirketi Kurulabilir mi?
Vergi dairesi evde şahıs şirketi kurmaya engel oluşturmaz. Genelde evden kontrol edebileceğiniz düşük ölçekli her türlü işi home ofis şahıs şirketi açarak yürütebilirsiniz. Bu noktada yapmayı planladığınız işin basit usul mükellef kapsamında değerlendirilmemesi gerekir. Şartları sağladığınız takdirde ev adresinizi beyan ederek home ofis şahıs şirketinizi kurabilirsiniz.
Düşük maliyetli olması sayesinde home ofis, anonim ve limitet şirket türlerine kıyasla en çok tercih edilen firma tipidir. Evde şahıs şirketi kurduğunuzda normal bir firmayla aynı işlevleri yerine getirebilmeniz mümkündür. Yani sattığınız mal veya hizmet için fatura kesebilirsiniz. Zorunlu beyannameleri zamanında vermek de yapmanız gerekenler arasında yer alır. Bunun için de bir serbest muhasebeci mali müşavirle anlaşmış olmanız gereklidir.
Kimler Home Ofis Açabilir?
Home ofis şirketini genelde e-ticaret yapanlar tercih ederler. Sosyal mecralardan reklam geliri olanlar da home ofis açmayı düşünebilirler. Genel olarak işini internet üzerinden yürüten herkes home ofis açabilir. Bunların yanı sıra avukat, veteriner hekim, doktor, mühendis, mimar gibi serbest meslek sahipleri de ev adreslerini beyan ederek home ofis şahıs şirketi açabilirler.