Çalışan Motivasyonu Yükseltmek için 6 Tavsiye
Çalışan motivasyonunu yükseltmek, bir işveren için önem verilmesi gereken konuların başında gelir. Çünkü mutlu ve tatmin olmuş bir çalışan demek, aksamayarak düzenli bir şekilde ilerleyen işler anlamına gelir. Bu yazıda “Çalışan motivasyonu neden önemlidir, çalışan motivasyonu ile şirkete sağlanan faydalar nelerdir, motivasyon artırma yöntemleri nelerdir, çalışanların motivasyonuna etki eden fırsatlar nelerdir” gibi sorulara yanıt ararken çalışanların motivasyonunu nasıl artıracağınıza dair ipuçları da bulacaksınız.
Çalışan Motivasyonu Neden Önemlidir?
Çalışan motivasyonu oldukça önemlidir. Çünkü motivasyonu düşük bir çalışan, işlerin aksamasına neden olabilir. Motivasyonu olmayan bir çalışan yaptığı işten sıkılabilir; bu da odaklanmadan, yavaş ve özensiz çalışmasına yol açabilir. Bu da başarısız işlere, ürünlere ve projelere zemin hazırlar.
Bunun aksine motivasyonu sağlanmış bir çalışan hevesli bir şekilde iş tanımındaki tüm görevlerin üstesinden gelmeyi amaçlar. Kendisini, ekip arkadaşlarını ve işverenini hayal kırıklığına uğratmamak için elinden geleni yaparak çaba gösterir.
Çalışan Motivasyonu ile Şirkete Sağlanan Faydalar
Çalışan motivasyonu ile şirkete sağlanan faydaların en önemlisi işlerin sorunsuz bir şekilde planlandığı gibi ilerleyebilmesidir. Motive olmuş çalışanlar, birbirlerini de olumsuz etkilemeden şirkete aidiyet duygusu taşıyarak, huzurlu bir çalışma ortamında görevlerini yerine getirirler.
Çalışan motivasyonunun şirkete sağladığı faydalardan biri de yarattıkları çalışma ortamı sayesinde gelecekte onlarla çalışmak için hevesli olacak adayların mevcut olmasıdır. Çalışan motivasyonu eksik olan bir şirket, çalışanlarının sosyal çevrelerinde şirket hakkında olumsuz konuşması halinde bir eleman arayışına girdiklerinde bekledikleri başvuru talebini alamayabilirler. Özellikle günümüzde sosyal medya ve internet siteleri sayesinde şirketlerin çalışma koşullarının kolay bir şekilde binlerce kişiye ulaşabildiği unutulmamalıdır. Motive olmuş çalışanlar şirketlerinden olumlu bir şekilde bahsedecektir ve bu da gelecekteki çalışan adaylarının şirkete dair sempatisini artıracaktır.
Çalışanların Motivasyonunu Nasıl Artıracağınıza Dair İpuçları
Çalışanların motivasyonunu nasıl artıracağınızı merak ediyorsanız ipuçlarımızdan faydalanabilirsiniz:
- Çalışan motivasyonunun yalnızca maddi beklentilerle sağlanacağını düşünmek yanlıştır. Çalışanın tamamladığı bir işe sözlü olarak onay vermek, tebrik etmek ve teşekkür etmek çalışan motivasyonunda önemli rol oynayan manevi desteklerdir.
- Tüm çalışanlara eşit bir şekilde davranılması, çalışan motivasyonunu artıran detaylar arasındadır. İşverenin bir “favori elemanı” olması, diğer çalışanları motivasyon açısından olumsuz etkileyecektir.
- Güçlü bir iletişim, çalışan motivasyonunun en temel unsurlarındandır. Çalışanın ihtiyaçlarının sorulması, gözlemlenmesi ve işi tamamlamasına yardımcı olacak ekipmanların eksiksiz bir şekilde sağlanması çalışan motivasyonunda olumlu etki yaratır.
Motivasyon Artırma Yöntemleri
Motivasyon artırma yöntemlerine yukarıda bahsettiğimiz maddelerin yanı sıra birkaç detay daha ekleyebiliriz:
- Bayram, yılbaşı, doğum günleri gibi özel günlerin şirket çalışanları tarafından hep birlikte kutlanması çalışan motivasyonunda kamçılayıcı bir etkiye sahiptir. Tüm bu anlar, çalışanların birbirlerini bir aile gibi görmelerini ve dolayısıyla işlerinde mutlu bir birey olmalarını sağlar.
- Ofis içindeki ortak alanlarda bazı zamanlarda yapılabilecek etkinlikler motivasyon artırma yöntemlerinden biridir. Bu durum, şirketin yalnızca bir iş olarak görülmesini ve çalışanların sosyal hayattan kopmasını engelleyebilir.
Çalışanların Motivasyonuna Etki Eden Fırsatlar
- Çalışanların motivasyonuna etki eden fırsatlar maddi ya da manevi olarak belirlenebilir. Örnek verecek olursak bir projenin bitiminde bir ödül olacağını çalışanlarla paylaşarak motivasyon sağlanabilir. Bu ödüller maddi olarak bir prim olabileceği gibi, kısa bir hafta sonu gezisi, bir hobiyi deneyimleyebilecekleri kurs imkânı ya da çalışılan işe dair becerileri daha da geliştirecek bir eğitim gibi fırsatlar olabilir. Bu fırsatlar çalışan motivasyonunda teşvik edici bir önem taşır.