Bitirdiğimiz yılın trend endüstrilerini merak ediyor olabilirsiniz. Yıl genelinde hâlâ devam eden salgınlar, yüksek enflasyon, Ukrayna’da süren savaş ve yılın son çeyreğinde Orta Doğu’da çıkan gerginlik küresel koşulları ve sektörün trendlerini etkiledi. Bir yılı daha sonlandırmışken 2023 yılında yüksek yatırım alan başarılı sektörleri, yılın zorluklarını, ekonomik verileri ve sektörel trendleri derledik.
2023’te Başarıya Ulaşan Sektörler
2023 yılında başarıya ulaşan ve büyük yatırım alan sektörlerin başında oyun sektörü geliyor. Enerji ve sürdürülebilirlik alanında girişim yapan sektörlerin de büyük sükse yaptığı bilinenler arasında. Bunun yanında yıl genelinde süper uygulama ve otomotiv teknoloji alanlarına gösterilen ilgi de son derece yüksek. 2023 sektörel özetine konu olan diğer endüstriler ise aşağıdaki gibi:
Sağlık Hizmetleri
Her yıl olduğu gibi bu yıl da sağlık hizmetleri baş sıraya yerleşiyor. İnsan hayatı için sağlığın önemi sonsuz olduğundan bu durum oldukça anlaşılır. Sağlık şirketlerinin kazancında son üç yılda %11 artış olduğu da bilinenler arasında.
Yenilenebilir Enerji
Geleneksel enerji yöntemlerinin yerini alan temiz enerji, insanlık tarafından her yıl biraz daha tercih ediliyor. 2023 yılı, karbon emisyonlarının ve yeşil çözümlerin en fazla konuşulduğu yıllardan biri oldu. 2026 yılına kadarki süreçte güneş enerjisinin elektrik kapasitesinin %50’sini aşarak genişlemesi öngörüldüğünden yenilenebilir enerji sektörüne olan talebin artma ihtimâli de yüksek.
Hava Yolları
Geçtiğimiz yıllarda dünyayı esir alan Pandemi’den sonra insanlar normale döndükçe hava yolları hizmetlerine ihtiyaç arttı. Neticede havacılık sektörü, 2021- 2022 yılları arasında yoğun geçen salgın döneminde yaşadığı kayıplara kıyasla yaklaşık 7 milyar dolar daha az kayıp yaşadı.
Yapay Zekâ
Doğal dil işlemeden artırılmış gerçekliğe kadar geniş bir alanda gelişme kaydeden Al sektörü, geçen yıllara göre devasa hacim kazanmış durumda. 2023 yılına gelindiğinde yapay zekâ teknolojisinin küresel ekonomiye zirve oranda katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.
Yılın Zorlukları ve Başa Çıkma Yolları
2022 yılına kıyasla yatırım miktarlarında ciddi düşüş olması, 2023 ekonomik özeti için söylenmesi gerekenlerin başında yer alıyor. Bu durumun yaşanan küresel sıkışıklık ile açıklanması mümkün. Küresel sıkışıklığın yanı sıra ülkemizdeki genel seçimler de piyasada ve ekonomide durgunluğa neden olarak girişimlerin durmasına neden oldu. Dünya genelinde ise; enflasyon, çevresel kriz, savaş, jeopolitik zorluklar ve toplu işten çıkarmalar gibi faktörler söz konusuydu.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün yayınladığı güncel “Ekonomik Görünüm” raporunda 2023 yılını takip eden iki yılda gelişmiş ekonomiler için düşüş öngörüsü olduğu ifade ediliyor. Zayıf ticaret büyümesi, sıkı finansal koşullar, düşük iş ve tüketici güveni gibi konular küresel ekonomilere zarar vermeye devam ediyor. Rapora göre, 2023 yılında öngörülenden daha güçlü gayri safi yurtiçi hasıla büyümesini yavaşlatmış durumda.
Sektörel Büyüme ve Düşüş Trendleri
Geçtiğimiz yıl dünyayı etkileyen birçok gelişme sonucunda bazı sektörlerde büyüme gerçekleşirken bazı endüstrilerde düşüş gerçekleşti. Perakende, sağlık, teknoloji, finans ve turizm sektörleri büyürken; kömür madenciliği, gazete- dergi yayıncılığı, gemi- tekne imalatı ve tarım kimyasalları üretimi gibi endüstriler düşüş gördü.
Pandemi Sonrası Ekonomik Durumun Analizi
İnsanlığın 2020 yılında tanıştığı Covid- 19 Pandemisinin ekonomiye etkisi hâlâ devam ediyor. 11 Ocak 2022’de Dünya Bankası tarafından yayınlanan “Küresel Ekonomik Beklentiler” raporu gösteriyor ki yaşanan pandeminin etkileri ilk yıllardaki kadar olmasa da piyasaları sallamaya devam ediyor. Özellikle Omicron varyantının hızlı yayılımı, pandeminin yakın ve uzun vadede ekonomik aktiviteye ket vuracağını gösteriyor.
Salgın sonrasında özellikle ABD ve Çin gibi büyük ekonomilerde de kayda değer yavaşlama görüldü ve bu tüm küresel ekonomiyi etkiledi. Dünyanın zorluk yaşadığı bu salgın sonrası, kalıcı tedarik zinciri darboğazları ve enflasyonist baskılar ivme kazandı ve artan finansal kırılganlıklar dünyanın birçok ülkesinde kendini gösterdi.
Teknoloji ve İnovasyonda Önemli Gelişmeler
Her yıl olduğu gibi teknoloji ve inovasyonda bu yıl da önemli gelişmeler var:
- Yapay Zekâ (Al): 2023 yılında Al teknolojisiyle CT taramaları ve MR’lar gelişim kaydetti. Artık doktorlar için tümör, kanser ve iç kanamaları izlemek daha kolay. Ayrıca OpenAl’nin tasarladığı ChatGPT, chatbot üzerinden sorulan sorulara yanıt verecek seviyeye ulaştı. Artık buna rakip olarak Google tarafından üretilen bir yazılım da var: Google Bard Al.
- Siber Güvenlik: 2023 genel bakışında siber güvenliğin gelişimi de oldukça büyük. Yıl genelinde artan siber saldırılar şirketlerin kötü amaçlı yazılımlara, donanım zararlarına ve kişisel verilerin çalınması gibi durumlara karşı aldığı önlemlerin artmasını sağladı.
- Bulut Bilişim: Yıl genelinde Amazon Web Services ve Microsoft Azure gibi bulut sistemler öne çıktı. İşletmelerin çeşitli bulut bilişim platformlarını kullanarak veri işleme süreçlerini optimize etmeleri mümkün oldu.
- Metaverse: 2023 ile birlikte Metaverse teknolojisinin gerçekçilikle donatıldı ve bu da ilgili teknolojinin daha fazla yaygınlaşmasını sağladı. İş, oyun, sosyal medya, kripto para, sağlık ve eğitim gibi birçok alanı içeren Metaverse teknolojisinin 2030 yılına kadar 8 trilyon ile 13 trilyon arasında gelişim göstermesi bekleniyor.
Tüm bunların yanı sıra “Nesnelerin İnterneti” olarak adlandırılan loT teknolojisi de 2023 yılı için viral olmuş durumda. Özellikle yeni bir modüler kurantum işlemci sürücüsü olan Heron, bu alanda önemli adım atıldığına işaret ediyor.
Küresel Pazarlarda Değişen Dinamikler
Özellikle Pandemi ile birlikte küresel pazarların en büyük değişkenliği “dijitalleşme yönünde” oldu. Bu süreç insanların “evden”, “uzaktan” ve “hibrit” çalışma gibi kavramları daha hızlı benimsemesine yol açarak “e- ticaret işletmelerinin” sayısını artırdı. Bugün, günümüzde küresel pazarın daha çok dijital ortamda olduğunu söylemek daha doğru.
Dijital dünya, geleneksel yapılara göre çok daha hızlı ve dinamik gelişme kaydediyor. Neredeyse her anımızın bildirimlerle ve dijital öğelerle geçtiği bu yoğun dünyada gelişmelerin takip edilmesi bir tık zorlaşıyor. Ancak şirketler için bu değişimlere ve gelişmelere hızlıca uyum sağlamak, rekabette avantajın anahtarı oluyor.