ERP Nedir?
İngilizce Enterprise Resource Planning ifadesinin kısaltılmış hâli olan ERP, kurumsal kaynak planlaması anlamına gelir. Söz konusu terim, bir şirketin; üretim, finans, operasyon, raporlama ve insan kaynakları faaliyetlerinin yönetilmesi için kullanılır. Dijital dönüşümün habercisi olarak görülebilecek olan bu araç, belirli sistem ve yazılımların genel adıdır. Güncel iş gereksinimlerine uygun olarak geliştirilen bu sistem, özellikle büyüyen şirketler için ideal bir yönetim stratejisidir.
Söz konusu sistem, pek çok farklı organizasyon tarafından kullanılabilir. İşletmeler, vakıflar, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve hatta hükümetler, kurumsal kaynak planlamasından yararlanabilir. Bu sistemin amacı, bir işletmenin sahip olduğu tüm kaynakları verimli bir şekilde değerlendirmesini sağlamaktır. Bir işletmenin tüm temel işlemlerini kendi yapısı altında toplayabilen bu sistem sayesinde, şirketin ihtiyaç duyduğu veriler birleştirilebilir. ERP kapsamında birden fazla programın aynı yazılım altında bir araya getirilmesi de mümkündür. Bu sayede tüm iş süreçleri, tek bir yazılımla yönetilebilir.
Kuruluşun ihtiyaçlarını tamamıyla karşılayacak bir işletme kaynak planlaması çözümü bulmak kolay olmadığı için şirketler kişiselleştirilmiş bir süreci tercih edebilir. Bu doğrultuda farklı modüller entegre edilerek büyük işletmelerin özel ihtiyaçları karşılanır. Şirketlerde ihtiyaç duyulanı sistem ve bağımsız yazılımların bir arada kullanılmasının sonucunda özelleştirilmiş ERP arayüzü elde edilir. Hatta şirketlerin kendilerine özel modüller geliştirmesi de mümkündür.
Kurumsal Kaynak Planlama Ne İşe Yarar?
Kurumsal şirketlerin bünyesindeki çeşitli birimler, bu sistemden fayda sağlar. Dijital dönüşümün mihenk taşlarından biri olan işletme kaynak planlamasının pek çok faydası vardır. Bu avantajlar, şöyle sıralanabilir:
- Gelişmiş iş raporlaması sunan sistem sayesinde gerçek zamanlı bilgilere kolay bir şekilde ulaşılabilir.
- İşletme bünyesindeki tüm iş süreçleri, tek bir entegre veri tabanı üzerinde pratik şekilde yürütülür.
- Sadece gerektiği kadar envanter taşınmasıyla fazla iş yükünden doğan sorunların birçoğu ortadan kalkar.
- Tedarik yönetiminin, satıcı ilişkilerinin ve envanter planlamasının iyileştirilmesi sayesinde tasarruf sağlanır.
- Müşteri bilgilerine erişim kolaylaşır, zamanında teslimat sağlanır. Bu sayede müşteri hizmetlerinin kalitesi iyileşir.
- Verilerin birden çok sunucu arasında dağıtılması mümkün hâle gelir. Böylece bulut sisteminin sağladığı güvenlik avantajlarından yararlanılabilir.
- Rutin görevler otomatik hâle gelir. İş akışları daha verimli bir şekilde yürütülür.
- Talep tahminlerinin iyileşmesi ve üretimde darboğazların azaltılması mümkün olur.
- Mali süreçler daha kolay yürütülür. Buna bağlı olarak kârlılık artar.
İş süreçlerine süreklilik ve esneklik kazandıran gelişmiş bir işletme kaynak planlaması; güvenlik, gizlilik, sürdürülebilirlik ve düşük kodlu özelleştirme sağlar. Söz konusu sistemlerle süreçler ve verileriniz arasında bağlantı kurulduğunda operasyonlarınız optimal hâle gelir.
ERP Sisteminin Şirketlere Katkısı Nedir?
İşletme kaynak planlaması sayesinde kuruluşların; muhasebe, proje, risk yönetimi ve tedarik zinciri işlemleri etkili bir şekilde yürütülür. Bu sayede şirketin iş sistemleri bağlantılı hâle gelir ve her departmanın elindeki verilerin doğruluğu temin edilir. Özellikle büyümekte olan şirketlerin mevcut teknolojilerini geliştirmesi açısından bu sistem iyi bir seçenektir. Bu tür işletmelerin gelişim sürecinde yaşadığı sancılar, kapsamlı bir işletme kaynak planlaması sayesinde giderilebilir.
Tüm önemli şirket verileri için tek bir ana kayıt sistemi olması büyük bir avantajdır. Böylece bu sistem üzerinden kolay bir şekilde gerekli tüm verilere erişim sağlanabilir. Kapsamlı bir işletme kaynak planlaması aracılığıyla fatura ve mali rapor oluşturmanın yanı sıra ürün ve hizmet teslimatı süreçleri de otomatikleşir. Böylece zaman ve maliyet bakımından tasarruf sağlanır. Operasyonel süreçlerdeki iş veri güvenliği daha etkin hâle gelir. Lojistik sürecin tüm birimlerinde verimlilik artışı gerçekleşir. Bu tip dijital dönüşüm sistemlerinin şirketlere katkısı, göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.