Bazı iş görüşmeleri, yetenek testi, kişilik envanteri testi gibi daha spesifik yöntemler izlense de büyük olasılıkla mülakat yapılarak gerçekleştirilir ve belirli mülakat soruları vardır. Bu sorulara beklenen yönde cevap vermeniz, konu dışına çıkmamanız beklenir. Bu soruların neler olduğunu ve genel olarak nelere yönelik olduklarını rehberimizden öğrenebilirsiniz.
İş Görüşmelerinde Sorulabilecek 30 Soru
1. Kendinizden bahseder misiniz?
Amaç; iş için uygunluğunuzu analiz etmektir. İşe uygunluğunuzu gösteren özelliklerinizi öne çıkarabilirsiniz.
2. Bu pozisyona başvurma nedeniniz/nedenleriniz nelerdir?
Amaç; mükemmel bir aday olup olmadığınızı anlamaktır. Günlük hayatınızda ya da daha önceki işinizde üstlendiğiniz sorumluluklarla yeni pozisyondaki sorumlulukların örtüştüğünü gösterebilirsiniz.
3. Neden bu şirkette/kurumda çalışmak istiyorsunuz?
Amaç; şirket/kurum için en uygun çalışan olup olmayacağınızı anlamaktır. Şirketin geçmişini araştırdığınızı ve bilgi sahibi olduğunuzu belli eden cümleler kurabilirsiniz.
4. Motivasyon kaynaklarınız nelerdir?
Amaç; başvurduğunuz işin sizi heyecanlandırıp heyecanlandırmadığını anlamaktır. Kendi kendinizi motive edebildiğinizi gösterebilirsiniz.
5. Bu pozisyona uygun olduğunuzu düşündüren sebepler nelerdir?
Amaç; bu pozisyona uygun olduğunuzu varsayarak önceden ne gibi başarılar elde ettiğinizi çözmektir. Geçmiş başarılarınızdan bahsedip yeni pozisyona katabileceğinizi değerlerden bahsedebilirsiniz.
6. Neden sizi işe alalım?
Amaç; pozisyona uygun önceki başarılarınızı öğrenmektir. Kendinizden emin bir tavırla kişilik özelliklerinizden sıfatlar ile bahsederek rasyonalize edebilirsiniz. Eğer kişilik envanter testi yapıldı ve elinizde çıktıları mevcutsa oradan atıfta da bulunabilirsiniz.
7. Zayıf yönleriniz var mıdır/nelerdir?
Amaç; zayıf yönleriniz varsa bunu nasıl avantaja çevirebileceğinizi tespit etmektir. Zayıf gibi görünen ama farkına varıp bunları güçlendirdiğiniz/güçlendirmeye çalıştığınız özelliklerinizden bahsedebilirsiniz.
8. Bu pozisyon neden ilginizi çekti?
Amaç; işin gerektirdiği becerilere sahip olup olmadığınızı anlamaktır. İş tanımında yer alan yetkinliklerden kendinizde de olduğundan bahsedebilirsiniz.
9. Başınıza gelen bir zorluğu ve bununla nasıl başa çıktığınızı anlatmanız gerekse anlatacağınız durum ne olurdu?
Amaç; zorlu görevlerden başarıyla çıkıp çıkamadığınızı öğrenmektir. Zorlandığınız ancak üstesinden geldiğiniz bir kariyer hikayesi paylaşabilirsiniz.
10. Güçlü yönleriniz var mıdır/nelerdir?
Amaç; yeteneklerinizin pozisyon için uygunluğunu tespit etmektir. Güçlü yönlerinizin iş tanımıyla örtüşebilecek türde olduğundan emin olun.
11. Size işe almamız için sebepleriniz var mıdır/nelerdir?
Amaç; neler yapabileceğinizi öğrenmektir. İş tanımıyla uyumlu özelliklerinizi anlatabilirsiniz.
12. Şu anda bir pozisyonda çalışıyorsanız neler yapıyorsunuz?
Amaç; önceki pozisyon ile şu an başvurduğunuz pozisyon arasındaki bağlantıyı bulmaktır.
13. İş hayatınızda bir basamak daha tırmandığınız bir anınız var mıdır/nedir?
Amaç; çabalarınızın hikayesini anlattırmaktır. Yükselirken ne gibi aksiyonlar aldığınızı anlatabilirsiniz.
14. Son işinizden ayrılma sebebiniz nedir?
Amaç; önceki işinizi hakkında olumsuz bir şey söyleyip söylemeyeceğinizi öğrenmektir. Asla olumsuz konuşmamalı, memnunyetsiz bir profil çizmemelisiniz.
15. Kendinizi 5 sene sonra nerede gördüğünüzü anlatır mısınız?
Amaç; uzun seneler başvurduğunuz pozisyonda çalışıp çalışmayacağınızı anlamaktır. Bulunduğunuz şirkette büyük işler başarmayı hayal ettiğinizden bahsedebilirsiniz.
16. Nasıl bir yönetim tarzınız vardır?
Amaç; nasıl bir yönetici olduğunuzu tespit etmektir. Direktif verip kenara çekilen mi yol gösterip liderlik eden mi olduğunuzu göstermenin en doğru zamanıdır.
17. İşinizde daha önce bir hedefe ulaştınız mı/nedir?
Amaç; pozisyon için uygun deneyimlerinizin olup olmadığını tespit etmektir. Geçmiş hedeflerinizden ve bunları nasıl gerçekleştirdiğinizden bahsedebilirsiniz.
18. Maaş için aklınızda bir sayı var mı?
Amaç; sizin kendinizi hangi sayı için yeterli gördüğünüzü anlamaktır. İlk rakamı vermekten kaçının. Ancak direkt bir rakam söylemek yerine aralık verebilirsiniz. Örneğin net 10.000TL istiyorsanız 10.000-12.000 TL arası derseniz on bin tl teklif edilmesi muhtemeldir.
19. Tutkulu olduğunuz konular var mı?
Amaç; başarılı olduğunuz konulara karşı hevesinizi ölçmektir. İşle örtüşen tutkulu yönlerinizden bahsedebilirsiniz.
20. Bu iş ilanını nerede gördünüz/duydunuz?
Amaç; iş ilanını gördüğünüzdeki heyecanınızı anlamaktır. Ilanı nerede gördüğünüzden bahsedip, uzun zamandır bu şirketi takip ettiğinizi de söyleyebilirsiniz.
21. Baskı ile başa çıkma yöntemleriniz var mı/nelerdir?
Amaç; zorlu şartlarda nasıl tepkiler verdiğinizi tespit etmektir. Mutlaka baskı altında çalışabildiğinizi gösterecek ifadeler kullanmalısınız.
22. En çok gurur duyduğum şey dediğiniz bir şey var mıdır/nedir?
Amaç; iletişim becerinizi ölçmektir. İletişim yeteneğinizi ön plana çıkartabilirsiniz.
23. Şirketimiz/kurumumuz hakkında neler biliyorsunuz?
Amaç; başvurduğunuz şirket ile ilgili önceden araştırma yapıp yapmadığınızı sorgulamaktır. Şirketi övecek 1-2 detay paylaşabilirsiniz.
24. Hayalinizde bir iş/meslek var mı/nedir?
Amaç; beklentilerinizi öğrenmektir. Başvurduğunuz işten uzaklaşmadan cevap vermeniz gerekmektedir.
25. Özgeçmişinizdeki boşluk hakkında bilgi verir misiniz?
Amaç; neden bir süre çalışmaya ara verdiğinizi öğrenmektir. Mutlaka ara verdiğiniz dönemde kendinizi geliştirecek bir eğitim aldığınızdan bahsetmelisiniz.
26. Kariyerinizi değiştirmeyi neden istediniz?
Amaç; geçerli nedenlerinizin olup olmadığını tespit etmektir. Size daha uygun olanı seçtiğinizi hissettirmelisiniz.
27. Değişikliklere karşı açık mısınız?
Amaç; değişiklik durumunda sizi nelerin heyecanlandıracağını öğrenmektir. Açık olduğunuzu belirtmelisiniz.
28. Yaptığınız bir hata var mı/nedir?
Amaç; yaptığınız hatalardan nasıl bir fayda sağladığınızı öğrenmektir.
29. Özgeçmişinizden bahseder misiniz?
Amaç; iş tanımını doğru anlayıp anlamadığınızı tespit etmektir.
30. Bize sormak/bizden öğrenmek istediğiniz bir şey var mı?
Amaç; sizin hakkınızda fikir sahibi olmaktır. Mutlaka sorular sorun ve mülakatın karşılıklı yapıldığı izlenimini uyandırın. Kendinizden emin olun ve tane tane konuşun.
Google, Apple ve Tesla gibi Şirketlerin Mülakatlarda Sorduğu Sorular
Büyük şirketlerin en sık sorulan mülakat soruları genellikle yaratıcı düşünme üzerine kuruludur. Örneğin Apple’da staj yapmak isteyen birisine bir saatin en yaratıcı şekilde nasıl kırılabileceği üzerine soru sorulduğu bilinir. Diğer yandan Tesla’nın mülakatında, 8 yaşındaki bir çocuğa dinamometreyi nasıl anlatabileceğiniz yönünde bir soruyla da karşılaşabilirsiniz.
Dünyaca Ünlü Şirketlerin Mülakatlarında Sorulmuş En İlginç Sorular
- İlk iş günün, eve gittin ve dünyanın en iyi işine sahip olduğunu düşündün. Bize o ilk iş gününü anlat.
Cevap: Bu soru size günlük hayatınızda sizi ne mutlu ettiğini anlamak ve kendinizi nasıl ifade edebileceğinizi, facebook için doğru(uygun) bir çalışan olup olmadığınızı anlayabilecekler
Apple
- Eğer en yakın arkadaşınla konuşuyor olsaydım, senin hangi konuda kendini geliştirmen gerektiğini söylerdi?
Cevap: Bu soru ise sizin başkaları tarafından hatalarınızı, zayıflıklarınızı, hassas noktalarınızı öğrenmek istiyor, burada doğru cevaplar vermek sizi bir adım öne taşıyacaktır.
Microsoft
- Bir süper gücün olsa ne yapabilmek isterdin, görünmez olmak mı, uçmak mı?
Cevap: Bu soru sizi daha iyi tanımak amacı ile sorulduğu ve sizin nasıl bir hayal gücünüz olduğunu anlayarak iş veren sizleri daha iyi anlama fırsatı bulunuyor, siz ne cevap verirseniz verin, hiç bir cevabınız yanlış değildir.
- Sağırlar için telefon tasarlaman gerekiyor, nasıl yaparsın?
Cevap: Bu soru da sizin hayal gücünüzü kullanarak, neler yapabileceğinizi hangi ürünleri icat etmek veya geliştirebileceğinizi ölçmek istemektedir.
Tesla
- 8 yaşındaki bir çocuğa dinamometreyi nasıl anlatırsın?
Cevap: Bu soru sizin anlatma, konuşma becerilerinizi, insanlar ile diyalog becerilerinizi test etmeyi amaçlamıştır. En uygun en anlaşılabilir bir şekilde anlatmayı tercih etmelisiniz.