Yeni mezun olmuş veya işinizi değiştirmek istiyor olabilirsiniz. Durumunuz ne olursa olsun iyi bir işin ilk şartı başarılı bir özgeçmiştir. Özgeçmiş, iş bulmak için ilk adımdır ve profesyonel bir şekilde yazılmış olması gerekir. Özgeçmiş yazarken kendi reklamınızı yaptığınızı unutmamalısınız, belge kısa olmalı ve bu belgeyi okuyan kişiler sizin hakkınızda bilgi edinmiş olmalıdır.
Özgeçmiş Nedir?
Özgeçmiş, başvurduğunuz iş ile ilgili geçmiş iş deneyimleriniz, becerileriniz, eğitiminiz ve diğer başarılarınızın bulunduğu mesleki niteliklerinize genel olarak gösteren resmi bir belgedir. Çoğunlukla özgeçmiş bir ön yazı ile birlikte gönderilir. Bu belgeler sayesinde yeteneklerinizi gösterebilir, aynı zamanda işverenleri nitelikli ve işi yapabilir olduğunuza ikna edebilirsiniz. Özgeçmiş (résumé) Fransızca’da özet anlamına gelir ve özgeçmişte amaç şimdiye kadar işinizle ilgili yaptıklarınızın, özelliklerinizin ve yeterliliklerinizin bir özetini sunmaktır. Eğer bir işe başvuruyorsanız, başvurduğunuz pozisyon için değerlendirilmenin yolu başarılı bir özgeçmiş hazırlamaktan geçer.
Özgeçmiş ve CV Arasındaki Fark Nedir?
Özgeçmiş ve CV iş arayanlar tarafından sıkça karıştırılan iki belgedir. Özgeçmiş, mesleki tecrübeler, eğitim geçmişi ve beceriler hakkında önemli noktalara değinilen bir ya da iki sayfalık bir belgedir. Ancak CV tüm kariyerinizi anlattığınız daha detaylı ve daha uzun bir belgedir. Özgeçmiş genellikle iş ararken, CV ise daha çok akademik amaçlarla kullanılır. CV (Curriculum vitae) Latince’de hayatın seyri anlamına gelir ve CV’de tüm kariyerinizin seyrini ayrıntılarıyla anlatmanız gerekir. Genellikle iki ya da üç sayfa uzunluğunda yazılır ancak gereken durumlarda on ve üzeri sayfa şeklinde de düzenlenebilir. Bir CV; eğitim, profesyonel kariyer, yayınlar, ödüller ve diğer başarılar hakkında ayrıntıları içerir. Özgeçmiş ve CV’ler odak noktaları açısından da farklılık gösterir. Özgeçmiş daha çok başvurulan pozisyon ile doğrudan ilgili olan deneyim ve becerilerin gösterildiği bir belgedir. CV’de de bu bilgiler verilebilir fakat başvurulan pozisyonlara göre CV değişmez. Yeni yayınlar, yeni başarılar ve kazanılan beceriler eklendikçe CV zamanla büyür.
Özgeçmişinizi İncelemek İçin İK’nın Ayıracağı Zamanı Biliyor Musunuz?
İnsan Kaynakları, özgeçmişleri incelerken bir özgeçmişe ortalama 10 saniye bakar. Bu durum elbette şirketten şirkete değişebilir; bazı şirketler özgeçmişi baştan sona detaylı şekilde incelerken bazı şirketler önemli buldukları noktalara birkaç saniye göz atabilir. Eğer belirli bir pozisyon için başvuru yapıldıysa başvuru sayısı da değerlendirme sürecinde etken olabilir. Başvuru sayısı az ise tüm özgeçmişler detaylı ve derinlemesine incelenebilir. Çok sayıda başvuru yapıldıysa bu inceleme hızlı bir şekilde yapılır. Sonuç olarak, özgeçmişinizi değerlendiren İK personelinin sizin öne çıkan niteliklerinizi en kısa sürede görmesini sağlamalısınız. Özgeçmişinizin ilk kısmında kariyer hedeflerinizi, niteliklerinizi ve en önemlisi de size nasıl ulaşabileceklerini mutlaka belirtin. Kısa ve net bilgiler verdiğinize emin olun ve özgeçmişinizi en fazla iki sayfa ile sınırlandırın, bu özgeçmiş tarama işlemini kolaylaştırır. Bu sayede işe alım uzmanı ya da işveren bilgilerinizi kısa sürede gözden geçirerek sizinle ilgili en önemli ayrıntıları öğrenir.
Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan ve Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalar, hayalinizdeki işi almanıza engel olabilir. Bu hataların ilki ise hakkınızdaki her bilgiyi özgeçmişte sunmaktır. Yalnızca önemli noktalara odaklanarak özet şeklinde bilgi vermelisiniz. Daha kolay okunabilir bir özgeçmiş için maddeler halinde ya da kısa paragraflar ile yazabilirsiniz. Son 5-10 yıllık iş deneyiminizi anlatmaya özen gösterin, yaptığınız her işin özgeçmişte bulunmasına gerek yok. Eğer yaptığınız her işten bahsederseniz, İK personeline başvurduğunuz pozisyon ile ilgili olmayan bir kariyer özeti sunma ihtimaliniz artar. Becerileriniz, nitelikleriniz ve deneyimleriniz pozisyonla eşleşecek şekilde olmalıdır. Her iş ilanına ayrı bir özgeçmiş hazırlamamak en çok yapılan hatalardan biridir. Başvurduğunuz iş ilanında bulunan yetkinlikleri özgeçmişte öne çıkarmak o role uygunluğunuzu sizi hiç tanımayan bir insana göstermenin en garanti yoludur. Yeni mezun ve iş deneyimi olmayanların özgeçmişlerinde üst sıraya eğitim bölümünü, ancak iş deneyimi olanların deneyim bölümünü üst sıraya eklemeleri de önemli bir noktadır.